L’exconseller i exdiputat al Parlament, Antoni Fernández Teixidó, ha estat escollit aquest divendres com a president del partit Lliures, una formació liberal i centrista impulsada per exmembres de Convergència i Unió i també per independents.

Lliures ha celebrat aquest divendres el seu congrés fundacional a l’Hotel Crowne Plaza de Barcelona, on han decidit construir-se com a partit sota el lema “Benvinguts a la solució”, una formació que es reivindica com a catalanista però contrària al projecte independentista.

Teixidó ha explicat que han creat Lliures perquè hi ha una part de l’electorat que es veu abandonada perquè no comparteix que el procés sobiranista hagi comportat un gir a l’esquerra i a la radicalització de la política catalana.

Durant la seva intervenció, Teixidó ha resumit la posició ideològica de la formació: "No som 'antires'. Un partit sobiranista? No. Un partit independentista? No. Volem ser un partit catalanista, moderat, de centre i liberal. I no hem de demanar excuses a ningú per fer-ho". 

Contraris a la independència

Teixidó ha considerat que tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el vicepresident, Oriol Junqueras estan molt equivocats amb el seu projecte polític i els ha advertit que "la mobilització popular es sap com comença però no com acaba". 

En aquesta línia, ha manifestat el seu rebuig al referèndum convocat per a l'1 d'octubre i ha considerat que una votació d'aquestes característiques només es pot fer pactada amb l'Estat perquè tingui "garanties" i ha conclòs que el realment proposa el Govern català és un altre 9N. 

Teixidó ha insistit que la via unilateral s'hauria d'abandonar i s'hauria d'apostar per negociar reformes i millores per Catalunya: "O apostem per les reformes i la negociació o no seran capaços de controlar la revolta del carrer". 

Per acabar, el nou líder de Lliures ha demanat a Puigdemont que "no porti la situació fins al límit" i convoqui unes eleccions catalanes anticipades. Unes eleccions que calcula que seran a la primavera del 2018 i on espera competir-hi amb Lliures i aconseguir treure-hi un bon resultat. 

Cares conegudes

Entre els assistents al congrés fundacional de Lliures hi havia cares conegudes d'anteriors Governs de la Generalitat, entre elles les dels exconsellers del Govern d'Artur Mas, Boi Ruiz i Pilar Fernández. A l'acte també hi ha assistit l'exdiputada del PP al Parlament, Montserrat Nebrera, i el president d'Empresaris de Catalunya, Josep Bou

El partit ha presentat la seva Executiva, formada per una vintena de persones, on hi destaquen l'exdiputat d'Unió al Parlament, Roger Montañola, i l'exmilitant d'Unió i exdirector del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern.