El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha assegurat aquest dilluns que el compromís de Junts pel Sí i la CUP és que la llei de transitorietat sigui registrada al Parlament entre l'última setmana d'agost i la primera de setembre. Així ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha indicat que aquesta llei seria presentada a la ciutadania abans que acabés el mes d'agost. Encara, però, hi ha un debat pendent: si s'ha d'aprovar abans o després del referèndum de l'1 d'octubre.

Segons Sànchez, el "compromís" que els dos grups parlamentaris han traslladat a les entitats sobiranistes és que la norma sigui presentada en un format molt similar a com va presentar-se la llei del referèndum, que va ser exposada en un acte al Teatre Nacional de Catalunya obert a la ciutadania. "Pocs dies després" d'aquest acte, ha apuntat el president de l'ANC, es registraria al Parlament. "Que ningú no es posi neguitós, l'acord hi és, la llei de transitorietat es presentarà i entrarà a registre", ha volgut calmar els ànims. Ha destacat que la llei és una "obra conjunta de totes les sensibilitats del sobiranisme".

Per altra banda, sobre la llei del referèndum -registrada la setmana passada al Parlament-, Jordi Sànchez ha defensat que "el Parlament no ha de fer marxa enrere" amb la norma que donarà cobertura legal a l'1 d'octubre, encara que l'Estat tracti de suspendre-la. "Cal veure com ho fa, però els terminis existeixen perquè tot es pugui fer", ha insistit.

Un 11-S "històric"

El president de l'ANC també s'ha mostrat confiat que aquest Onze de Setembre "tornarà a ser històric". Segons ha explicat, a finals de juliol ja hi havia més de 700 autocars inscrits per a la mobilització que enguany es farà a Barcelona, tres setmanes abans del referèndum de l'1-O. "La gent sap que l'11 de setembre és determinant perquè posarem a prova la determinació de la gent del país per poder votar", ha afirmat.

Sànchez també ha rebutjat la possibilitat d'entrar a formar part del Govern si l'Estat inhabilita massivament. "No és la nostra funció. Hem de cohesionar la societat i marcar un horitzó si els partits no tenen unitat, i no ens apartarem d'aquí", ha declarat. "Això seria pervertir la funció de l'ANC".