El grup parlamentari de JxSí ha tancat files amb el president, Carles Puigdemont. Ha estat en una reunió de tres hores en què el president i la portaveu del grup, Lluís Corominas i Marta Rovira, han demanat als diputats que expressessin tots els dubtes sobre el ple de demà en què el president exposarà el posicionament del Govern davant l'aplicació del 155. Tots els membres dels grups, segons les fonts consultades, han expressat el suport al president de manera clara i a l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència, tant els diputats del PDeCAT, com els d'ERC i els independents. No hi ha hagut cap veu discordant.

Per si no estava prou clar, Rovira ha demanat als presents explícitament si pot comptar amb el suport de tot el grup parlamentari quan intervingui en les reunions en què en les properes hores s'haurà d'acabar de tancar el posicionament que Puigdemont defensarà davant del ple. I així ha estat.

A la trobada del grup no hi ha assistit ni la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ni el responsable d'Organització, David Bonvehí. No obstant, han estat molts els diputats de la formació demòcrata que han intervingut per expressar amb contundència el suport a la proposta d'esgotar el full de ruta amb què es van presentar als comicis. També a ERC i entre els independents. Si hi havia dubtes, s'han ventilat en les reunions internes dels respectius partits, i no han aparegut en la cita d'aquesta tarda.

DI demà al ple i mobilització al carrer

Tots els diputats s'han compromès a exposar, en els actes públics convocats des d'ahir al vespre pel territori, els eixos del posicionament de JxSí recollits en un argumentari que se'ls ha fet arribar. En aquest text s'apel·la a la proclamació d'independència per fer efectiva la decisió de l'1-O i com a única via per a superar l'actual situació i es deixa clar que aquest és l'objectiu del ple de demà. "Cal proclamar la independència com a via defensiva perquè l'Estat no ens esclafin. Fer-ho en legítima defensa", s'assegura alhora que s'insisteix en la via del diàleg.

L'argumentari també adverteix que per evitar el 155 i per fer efectiva la independència la mobilització al carrer continuarà sent essencial. "Caldrà resistir i no ho podrem fer sols. Ens cal la gent al costat", conclou.

Retret a la direcció

Abans de la reunió, però, els diputats havien expressat un retret a la direcció del grup, després que en el ple del 10 d'octubre van haver de signar una declaració d'independència, el contingut de la qual no havien pogut conèixer amb anterioritat. Els parlamentaris de JxSí han demanat ser informats prèviament de la decisió que finalment es prengui. I la seva crida ha estat atesa.

De fet, la reunió ha servit per deixar clar també que és el president qui té la darrera paraula. Només ell pot prendre decisions com, per exemple, l'avançament electoral.