Junts pel Sí i la CUP han fet un pas més per poder aprovar les lleis de desconnexió. Aquest dijous han acordat que es puguin aprovar proposicions de llei per lectura única a instàncies d'un sol grup.

Així mateix, han establert que el període de sessions començarà el 15 d'agost, 15 dies abans del que es fa actualment, i que les comissions d'investigació hauran de dotar-se d'un pla de treball abans de ser constituïdes. Aquests acords s’han produït en el marc de la ponència de reforma del reglament.

La tramitació de la reforma del reglament

Després que la proposta de reforma del reglament superés el debat a la totalitat, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP i l’enuig de l’oposició, va començar la seva tramitació.

Així, es va constituir una comissió per debatre sobre la proposta i es va obrir un període per tal que els grups poguessin presentar esmenes, tant al reglament vigent com a la proposta que feien Junts pel Sí i la CUP.

Aquestes esmenes, presentades per tots els grups parlamentaris menys el PP, són les que s’han debatut aquest dijous en la ponència de reforma del reglament, un òrgan que depèn de la comissió. D’aquesta reunió n’ha sortit un informe que recull les esmenes votades per majoria. Per tant, tot i que aquest informe no és definitiu -s’ha de votar posteriorment en comissió i aprovar en el ple- sí que evidencia el consens dels grups respecte les propostes per reformar el reglament.

La proposta de lectura única

Una de les propostes de l’informe, i per tant susceptible de ser aprovada definitivament, és la que permet a un únic grup tramitar un projecte de llei per lectura única i, així agilitzar-ne molt més l’aprovació, ja que no s’inicia el període d’esmenes ni el debat en comissió.

Tot i que no ho han dit explícitament, aquesta seria la via que utilitzarien els partits independentistes per aprovar la llei de transitorietat jurídica, popularment coneguda com la "llei de desconnexió".

Una altra de les esmenes acordades és la d’avançar el període de sessions dues setmanes. Així, el primer període ordinari de sessions començaria el 15 d’agost, en comptes de l'1 de setembre, i acabaria el 31 de desembre.

Esmenes de l'oposició

Igualment, s’ha aconseguit l'acord sobre una esmena presentada per Catalunya Sí Que es Pot que estableix que, quan s’acordi crear una comissió d’investigació, “se n'haurà de delimitar l'objectiu i l'abast, així com els continguts bàsics del pla de treball”.

Aquesta esmena pretén evitar que una comissió d’investigació quedi en via morta abans de començar a treballar, com va passar amb la comissió que pretenia investigar les declaracions que havia fet l’exsenador d’ERC Santi Vidal, en què assegurava que el Govern estava recollint les dades fiscals dels catalans de manera il·legal. 

No hi ha hagut consens, al menys no es reflecteix en l’informe, sobre una esmena presentada per la CUP que estableix que “la condició d’investigat en un procediment penal per part d’un òrgan judicial per un delicte de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos”.

En cas d’aprovar-se, aquesta esmena afectaria directament el diputat de Junts pel Sí Germà Gordó, investigat pel suposat finançament irregular de Convergència.

En tot cas, Junts pel Sí i la CUP estan negociant un nou redactat d’aquesta proposta per tal que es debati el dimarts vinent en la comissió.

El calendari

El proper dimarts 6 de juny se celebrarà l'última sessió de la comissió de reforma del reglament i servirà per elaborar un dictamen, a través de l'informe i la votació de les esmenes, que teòricament anirà al ple del 14 de juny. Aquest calendari es podria veure entorpit si els grups de l’oposició demanessin un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que podria allargar el procediment fins a un mes.

El PSC no descarta aquesta possibilitat ja que considera “molt greu” que Junts pel Sí i la CUP hagin reformat el reglament “prescindint de la voluntat de la majoria de grups parlamentaris”. Catalunya Sí Que es Pot també es planteja recórrer a aquesta via ja que considera que, si la reforma del reglament s’aprova, “Catalunya tindrà el reglament amb menys drets democràtics d’Europa”.