El vicepresident, Oriol Junqueras, ha presentat aquesta tarda el projecte de pressupostos del Govern davant del ple del Parlament. Junqueras ha destacat la despesa social dels comptes, que dediquen un 77% del seu increment a aquestes partides, ha denunciat el sostre de dèficit que imposa el govern de l’Estat -ha avançat que probablement es tancarà el pressupost amb un 1%-, i ha llançat un "missatge d’optimisme" sobre el futur de l’economia catalana. “De dificultats en tenim moltes, ens les posen moltes cada dia, però la nostra economia és capaç de sortir-se’n i avançar”, ha assegurat en tancar la intervenció.

Junqueras ha obert aquesta tarda el debat a la totalitat dels pressupostos i, un cop presentat el projecte, s’ha obert el torn dels grups que han presentat esmena a la totalitat, C’s, PSC, CSQP i PP, que intervenen en aquest moment. El mes de juny va ser l’aprovació de les esmenes a la totalitat –gràcies al suport de la CUP que aquest cop no ha presentat esmena- el que va portar el president, Carles Puigdemont, a anunciar que se sotmetria una qüestió de confiança.

Previsió de dèficit: 1%

El vicepresident ha explicat que la despesa del Govern creixerà gràcies als majors ingressos previstos i per la reducció dels interessos del deute, però es veurà perjudicada pel sostre de dèficit que s'imposa des de l'Estat, que l’executiu espanyol situa en un 0,6%, mentre que des de Catalunya es reclama un 1,18. “Probablement acabarem amb un 1%”, ha pronosticat.

Junqueras ha recordat que el límit de despesa augmentarà en 1.521 milions d’euros i que del total dels pressupostos un 74,7% es dedicarà a polítiques socials, la qual cosa representa 1.170 milions d’euros, un 77% de l’increment pressupostari.

Aquest increment de despesa social anirà als departaments de Salut (410 milions d’increment), Ensenyament (340 milions més), Territori i Sostenibilitat (200 milions), Afers Socials i Família (194) i Universitats (46 milions més).