El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimecres que per obtenir les dades fiscals dels catalans fan "el que toca fer i com toca fer-ho" legalment, després de la polèmica sobre les paraules del dimitit senador d'ERC Santi Vidal, que va dir que el Govern va obtenir dades fiscals il·legalment. També el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha negat tota irregularitat, en contra de les polèmiques afirmacions de l'exjutge.

"Fem el que hem de fer i com hem de fer-ho. Fem el que ens toca i com ens toca des de qualsevol marc legal vigent", ha recalcat Junqueras en resposta a una interpel·lació parlamentària de Alícia Romero (PSC), i li ha recordat que la Generalitat sempre ha gestionat dades fiscals dels catalans.

També ha precisat que treballen en la substitució progressiva del programa informàtic pel i-Spriu, un de nou que permetrà gestionar impostos que afecten grans censos de població, i ha afegit que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha depurat les bases de dades existents, passant el nombre de contribuents de 13 a 7 milions.

El també vicepresident del Govern ha explicat que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades els audita des de dilluns de la setmana passada i es "demostrarà" que no han actuat il·legalment sobre les dades fiscals.

"La nostra credibilitat, que algú voldria posar en dubte, es basa a fer les coses de la forma més rigorosa possible. Estem a disposició de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades o de qui sigui per aclarir qualsevol dubte", ha subratllat.

Fernández Díaz i De Alfonso

Sobre Vidal, Junqueras considera que va ser objecte "d'una persecució, càstig i inhabilitació injusta" com a jutge per redactar un esborrany de Constitució catalana, i ha reiterat hi ha doble raser en relació amb aquest o altres casos, com el que va afectar el llavors ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i el llavors director de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.

"Hi ha un exministre de l'Interior a qui tots hem escoltat conspirant amb un jutge per aixecar proves falses, que s'enorgullien de fer tot el possible per enfonsar el sistema sanitari català. Han dimitit o algú els ha inhabilitat?", ha preguntat.

Així, lamenta que Jorge Fernández presideixi ara la comissió de Peticions del Congrés dels Diputats i que De Alfonso continuï sent jutge després d'obtenir una plaça de magistrat a Santander, i ha carregat contra el PSOE per permetre la nova investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol.

Alícia Romero (PSC) ha acusat el Govern de jugar amb la il·lusió dels catalans, ha dit que "és molt difícil" obtenir les dades fiscals de l'Agència Tributària espanyola, i ha afegit que no creu que puguin gestionar tots els impostos dels catalans a partir de l'1 de setembre.

La intervenció de Puigdemont

Per la seva part, el president Puigdemont, durant la sessió de control al Govern, ha proclamat: "Aquest Govern no ha obtingut ni obtindrà, mentre jo sigui president, cap dada de manera il·legal o il·lícita. Més clar no es pot dir".

Puigdemont ha rebut diversos retrets per aquesta polèmica, com el del líder parlamentari del PP, Xavier García Albiol, que l'ha desafiat a denunciar a Vidal per "calúmnies i difamacions" si realment considera que va mentir.

És la primera vegada que Puigdemont ha parlat a la Cambra sobre aquest assumpte, ja que fins ara ho havia fet només a través de Twitter, i les seves paraules han mantingut el que ha dit el Govern des del primer dia.

Malgrat desmarcar-se de les paraules de Vidal, Puigdemont sí que ha lloat que el jutge deixés el seu escó en el Senat després de la polèmica: "Ha assumit la seva responsabilitat en temps rècord. Tant de bo tots els càrrecs públics que s'excedeixen tinguessin la coherència del gest de Vidal de dimitir amb 24 hores de diferència".