El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que el compromís amb l’1-O per part del Govern és “ferm i segur” i ha apuntat que l’Estat els vol “en l’excepcionalitat” però no “tenen perquè actuar com a ells els agradaria”.

“L’excepcionalitat la posen ells, intentant impedir la democràcia; nosaltres hem d’actuar amb la màxima normalitat i serenor però també amb el màxim compromís per omplir les urnes”, ha dit el líder d’ERC en l’acte polític central de l’Acampada Jove de Montblanc.

Junqueras ha afirmat que superaran les dificultats “de l’Estat, del Govern del PP i de tots els seus aliats” i ha acusat l’Executiu de Rajoy d’utilitzar pràctiques “fora de qualsevol convenció democràtica, a través de les clavegueres”.

“La seva repressió, la seva guerra bruta, els seus ministres d’Interior, no poden actuar així de forma il·limitada, la repressió que practica l’Estat no pot ser infinita”, ha dit Junqueras, que ha plantejat la democràcia com la manera de superar l’Estat, i amb la mobilització de la ciutadania “convençuda que democràticament pot decidir el seu futur”. “Aquest és el clam que hem de fer a la nostra societat al llarg dels 77 dies” que falten per l’1-O, ha declarat.

Junqueras també ha enviat un missatge a tots aquells que no podran participar al referèndum per edat i els ha demanat que ajudin “a convèncer que algú voti”, pensant en el futur “dels nets i dels fills”. En aquest sentit, ha recordat el referèndum d’Escòcia on “les generacions més grans són les que van tenir dubtes”.