El vicepresident Oriol Junqueras ha demanat la seva posada en llibertat al·legant que el govern no s'ha reunit ni ha adoptat cap decisió des que va ser cessat per aplicació de l'article 155, encara que evita acatar-lo expressament com sí que han fet altres consellers a la presó. A més de Junqueras, també han presentat el mateix recurs els consellers Dolors Bassa, Raül Romeva i Carles Mundó. 

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha presentat un recurs d'apel·lació davant de la sala de l'Audiència Nacional on demana que revoqui la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d'enviar-lo a presó preventiva al costat d'uns altres set membres del Govern a la causa en què els investiga per rebel·lió, sedició i malversació.

En el seu escrit, l'advocat al·lega, com a argument per negar la reiteració delictiva, que després de l'aprovació del 155 s'ha procedit a Catalunya a la dissolució del Parlament amb l'objectiu, que "comparteix" Junqueras, "de participació en el procés electoral fixat pel Govern d'Espanya".

"El govern no s'ha reunit des del dia del seu cessament, no s'han adoptat acords de govern ni s'han efectuat publicacions al butlletí oficial que demostrin actes executius després de la sessió parlamentària del dia 27 d'octubre (quan es va aprovar la declaració d'independència)", afegeix.

El vicepresident i els consellers se sumen així a la petició del conseller d’Interior, Joaquim Forn, que també ha demanat sortir de la presó després d’acatar l’aplicació del 155. També ho han fet els consellers de Territori i Presidència, Josep Rull i Jordi Turull. Dilluns es va acabar el termini per presentar les al·legacions.