No es pot perseguir penalment ni la convocatòria ni la participació en el referèndum. Si més no és el que sosté el jurista Josep Costa, que ha qualificat els intents del govern espanyol per aturar la votació a través del TC com un "ús bastard" del Codi Penal. Així ho ha explicat el professor de Teoria Política a través de la xarxa social Twitter, des d'on ha detallat tota una sèrie d'arguments en contra de l'ofensiva judicial del govern espanyol.

Costa ha recordat que a l'article 25 de la Constitució espanyola s'estableix que ningú pot ser condemnat i ni tan sols sancionat per un acte que no sigui delicte en aquell moment, que considera com "el principi" del Dret Penal. En la mateixa línia, ha pres l'article 7 dels Drets Humans que exposa exactament el mateix que la Carta Magna per després afegir que "convocar un referèndum o participar en la seva execució no és constitutiu de delicte a Espanya no és quelcom opinable: ho diu una llei".

"El referèndum no es pot criminalitzar"

"El referèndum podrà ser declarat invàlid pels tribunals espanyols, però no es pot criminalitzar", ha sentenciat el lletrat, que no ha dubtat a recomanar a tots aquells que es puguin trobar en un judici pel referèndum que s'acullin al dret europeu i cerquin "l'empara del Tribunal d'Estrasburg".​

Sobre la possibilitat que el referèndum pogués suposar penes per als seus promotors, tal com s'ha plantejat en diverses ocasions, el jurista ha exposat que una Llei Orgànica del 2005 va "eliminar els delictes de convocar i participar en un referèndum no autoritzat o il·legal", per la qual cosa, segons Costa, no s'hauria de poder inculpar a les persones implicades en la votació.