"Quina por teniu que els ciutadans votin en un referèndum?". Aquesta és la pregunta que ha fet el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, al president del PP Català, Xavier García Albiol, i a la diputada i portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, en un debat sobre el procés sobiranista català al programa Mad in Spain de Tele 5. El líder de l'ANC ha posat aquesta qüestió als dirigents unionistes quan els intentava convèncer dient que "el debat no és independència o no independència, sinó tenir la possibilitat per decidir el futur polític de Catalunya" amb un referèndum, una reflexió que ha sorprès el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat que "s'ha quedat mort".

Arrimadas ha volgut expressar la seva opinió sobre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'ha acusat de "dir moltes coses que són mentida", perquè, segons la líder de Ciutadans, "va prometre que aquest juliol Catalunya seria independent, i ja ha passat el mes i, per sort, seguim sent catalans i espanyols". Inés Arrimadas ha afegit que "un president no es pot dedicar a posar tanta tensió i dividir els ciutadans d'aquesta manera".

La diputada d'ERC Teresa Jordà ha rebatut Arrimadas recordant-li que "Puigdemont no va prometre mai la independència en 18 mesos, sinó un full de ruta per poder acabar votant" en un referèndum.

Per la seva banda, Albiol ha assegurat que "el dia 1 d'octubre no se celebrarà res que sigui mínimament seriós perquè el futur d'Espanya el decidirem entre tots els espanyols". El popular ha insistit en el discurs del Govern espanyol explicant que "Espanya utilitzarà tots els recursos possibles per evitar l'1-O". Sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya ha admés que és un punt on no vol arribar, "perquè voldria dir que ens trobem en el pitjor dels escenaris".

Segons el primer secretari del PSC, "no hi haurà referèndum perquè un referèndum és sinònim de compliment de la Constitució, i això no es pot fer amb tres setmanes d'antelació". Iceta ha manifestat que no està content amb el camí que se segueix perquè, segons ell, "es neguen els drets de la minoria parlamentària de Catalunya".

Finalment, el diputat d'En Comú Podem, Joan Mena, ha intervingut per defensar que el seu partit donarà suport al referèndum "però com una mobilització", molt diferent del discurs pronunciat per Carles Campuzano, diputat i portaveu del PDeCAT, que ha insistit que "a Canadà i al Regne Unit s'ha permès organitzar un debat democràtic". Campuzano ha volgut deixar clar que "aquí s'hauran de prendre mesures extraordinàries per arribar al referèndum ja que no s'han pogut seguir procediments normals".