El Govern té una escletxa per salvar el referèndum sobre la independència: la resolució del debat de política general que Junts pel Sí va pactar amb Catalunya Sí Que es Pot, que no va ser anul·lada ahir pel Tribunal Constitucional (TC). És el que ha recordat el conseller d'Interior, Jordi Jané, en una entrevista aquest matí a TV3. El conseller ha apuntat que la vigència del text manté la possibilitat d'un referèndum pactat amb l'Estat sota "l'empara internacional".

Sobre l'anul·lació del TC de l'altra resolució, pactada entre Govern i la CUP, Jané ha apuntat a una instrumentalització política de l'alt tribunal per part del govern espanyol. Davant aquest nou atac judicial, Jané considera que des de Catalunya s'estan obrint "ponts de diàleg" encara que l'Estat recorri les lleis del Parlament de Catalunya. "L'Estat no pot estripar les possibilitats de pacte abans que s'esgotin", ha apuntat el titular d'Interior, que ha recordat que el referèndum, tot i les circumstàncies, seguirà l'objectiu principal del govern català.

La "politització" dels Mossos

En cas de referèndum, els Mossos hauran de seguir la legalitat catalana però amb matisos. Jané ha apuntat que el cos policial ha d'estar allunyat del debat polític perquè "perjudica i divideix", tot i que ha recordat que al preàmbul de la Llei dels Mossos d'Esquadra s'explicita que s'ha de respectar les lleis de Catalunya. "Com a conseller tinc una responsabilitat. No seria bo que jo comencés a alimentar una politització del cos dels Mossos", ha explicat.

Durant la conversa, el conseller s'ha mostrat molest quan se li ha plantejat quina hauria de ser l'actuació policial en el supòsit d'un plebiscit: "Ara hem d'anticipar què passarà en el supòsit d'un referèndum?", ha apuntat visiblement incòmode. 

Polèmica amb la CUP

Sobre la petició de dimissió per part de la CUP després de les detencions per la crema de fotos del Rei, ha assegurat que només deixaria el càrrec si no tingués la confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o del Govern. Ha insistit que els anticapitalistes menteixen quan asseguren que ell va donar l'ordre que s'identifiqués als que van cremar les fotos, i ha subratllat que els Mossos "no tindrien una valoració tan alta si el conseller aixequés el telèfon i demanés que tanquessin diligències" quan la llei els obliga a fer-ho.