Joan Coma ha passat 24 hores per un periple més propi de segles passats que de l'actualitat. Ahir les 11 del matí el detenien a Vic. El van arrestar els Mossos per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno. Mitja hora abans de la detenció rebia l'avís i es preparava pel que ha estat una de les pitjors vivències viscudes per un regidor, per expressar el que pensava en un ple municipal. "He fet tot el viatge emmanillat", explica aquesta tarda del trasllat des de Tres Cantos a l'Audiència Nacional, conduït per la Guàrdia Civil.

De tornada aquesta tarda cap a casa, dins el cotxe que l'ha anat a buscar, i just després de fer la parada per dinar, Joan Coma atén les preguntes de El Nacional. Fa veu de cansat i tot i que admet que s'ha trobat amb el que s'esperava, també explica que l'actitud del fiscal li ha sobtat. "Molt estrany el fiscal. D'una altra època", explica. I entra en el detall de la declaració, que encara té molt fresca: "Per trencar un ou cal fer força?, m'ha preguntat", explica a aquest diari amb un punt de perplexitat. "Li he respost que era una metàfora", diu. "Tot el que diu ho pensa?", explica que li ha preguntat el fiscal. "Sí, esclar. Defensem aquesta via perquè l'Estat no permet un referèndum", ha respost Joan Coma durant una declaració, que ha durat una hora, i en la qual el jutge amb prou feines ha dit res.

Joan Coma s'ha hagut de defensar de les acusacions de desobediència i de per què no es va presentar a declarar el dia que l'havien citat: "Si fos un corrupte vindria corrents, però no sóc un corrupte", ha etzibat. El regidor de Vic ha declarat en castellà per fer més fluid el discurs polític que volia fer arribar al magistrat i al Ministeri Públic, que amb un traductor perdria vitalitat. "Crec que el fiscal entenia el català i feia veure que no, perquè em traduia alguna paraula que no em sortia", explica Coma a El Nacional.

El fiscal ha demanat el seu passaport i Benet Salellas ha argumentat l'arrelament de Joan Coma, per la qual cosa entén que no existeix risc de fugida. Portava tota la documentació per lliurar al jutge, però el magistrat li ha dit que no calia que la lliurés. Tot fa pensar que Ismael Moreno tenia més que decidit aplicar la mesura com a mostra de força.

Ensaladilla i manilles

Joan Coma ha passat per les mans de tres cossos policials durant les 24 hores que ha durat la detenció. Els Mossos el van avisar amb prou temps com per poder alertar el seu advocat i fer un tuit anunciat el seu arrest, tot i que assegura que abans de dimecres "no sabia res, però vaig saber que em venien a buscar". Assegura que "no havien preparat res però ha anat més bé que altres cops", fent referència a la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que la van anar a buscar a primera hora del matí quan era sola a casa. A Coma el van avisar a dos quarts d'onze del matí i el van detenir mitja hora després quan ja estava acompanyat d'alguns dels seus companys de l'Ajuntament, entre els quals hi havia l'alcaldessa. 

Des de Vic, els Mossos van traslladar Joan Coma a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. Des de la seu central d'aquest institut armat a Catalunya, Coma va sortir en direcció a Madrid en un furgó policial i va començar el viatge "al principi emmanillat fins que sortim de Barcelona". Al vespre va arribar a Tres Cantos, una comissaria policial a 30 quilòmetres de l'Audiència Nacional. Després de sopar, un plat d'ensaladilla russa, hi va passar la nit. A les 7 s'ha llevat, ha esmorzar un suc i una xocolatina, i a dos quarts de nou del matí l'han traslladat a l'Audiència Nacional, al centre de Madrid. "He fet tot el viatge emmanillat", explica Joan Coma a El Nacional.

Dins l'Audiència Nacional és el CNP, el Cuerpo Nacional de Policia, qui s'ha fet càrrec del regidor. L'han mantingut emmanillat mentre el traslladaven per l'edifici i només li han retirat les manilles dins la cel·la. 

Mitja hora abans de la declaració, a dos quarts de 10 del matí, ha tingut cinc minuts per parlar amb el seu advocat, Benet Salellas. Però amb prou feines s'han pogut dir res. "No ens sentíem", diu. Coma i Salellas estaven en una de les cabines de visita separats per un vidre. Però els intercomunicadors no funcionaven i gairebé no podien parlar.

A les deu del matí, Joan Coma ha entrat a la sala de vistes. L'ha presidida el magistrat Ismael Moreno. A una banda hi havia el fiscal Vicente González Mota i a l'altra l'advocat, Benet Salellas. Hi havia dos funcionaris i, escortant Joan Coma, dos policies. Coma s'ha assegut al centre de la sala amb el micròfon davant i s'ha començat a explicar. 

El regidor de la CUP de Vic s'ha passejat pels passadissos de l'Audiència Nacional emmanillat en tot moment i acompanyat de policies. "Molt correctes", diu Coma que han estat els agents, però també admet que han tingut una posició ferma, sense arribar a ser violents, per marcar qui té l'autoritat.

Un cop ja se li ha comunicat la llibertat a Coma, la mesura excepcional és que l'han tornat a la cel·la durant dues hores, mentre el jutge decidia si li retirava el passaport. I la sortida, un altre fet excepcional. 25 policies espanyols han acompanyat la sortida de Joan Coma oferint la imatge del regidor completament envoltat d'agents de la policia espanyola a la sortida dels tribunals, que ell mateix havia declarat que no reconeix i calia desobeir. 

Caserna de Tres Cantos. Madrid. Foto: GC.