El jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, descarta que el regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, cometés un delicte de proposició a la sedició quan va fer una crida a la desobediència en el marc d'un plenari municipal que debatia una moció de suport a la declaració del 9-N. En la seva interlocutòria, el magistrat entén que Coma mostra una "tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal" però "no consta" que proposés als ciutadans que participessin "en un alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis". Per això decideix inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic per si els fets poguessin constituir delictes de desobediència i prevaricació.

Clica sobre la imatge per veure-la en gran

No obstant això, l'acord municipal de Vic, del ple celebrat el 9 de desembre del 2015, es dirigia a institucions oficials "i no consta" que Coma incités els ciutadans a participar en un "alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions judicials", en referència al Tribunal Constitucional. 

Com que no hi ha vist el delicte de proposició de sedició, el jutge decideix inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic per si el regidor hagués comès delictes de desobediència i prevaricació. 

Joan Coma ha expressat des de Londres, on està convidat per l'ANC, que la resolució demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola".

El 24 d'octubre del 2016 Coma estava citat a declarar davant del jutge per aquests fets i, com que no va comparèixer, els Mossos el van detenir el 27 de desembre per portar-lo a declarar a l'Audiència Nacional. 

Benet Salellas, advocat de Joan Coma i diputat de la CUP, ha assegurat, després de saber que s’ha arxivat la causa, que ha quedat demostrat que l’Audiència Nacional “investiga voluntats polítiques i castiga dissidències”, i ho ha definit com “tot un exemple de nivell de la democràcia espanyola”.

Salellas ha explicat que el cas de Joan Coma “abandona el tribunal de l’ordre del segle XXI per tornar a Vic” i ha conclòs que “la justícia espanyola no és democràtica i que la millor manera de contestar-la és amb desobediència”. També ha afirmat que la investigació, imputació i detenció de Coma “no han estat més que actes judicials contra un ciutadà per la seva 'tenaç voluntat' independentista”.

El mateix Coma ja ha reaccionat via Twitter dient que ha guanyat la desobediència, i ha agraït tot el suport rebut.