L'Advocacia de l'Estat vol aturar de totes passades que el procés segueixi endavant des del Parlament. Mostra d'això és el procés judicial emprès contra la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, però no és l'única. Ara, també vol inhabilitar els membres de la Mesa que siguin sobiranistes, que són majoria, i que són els que permeten que es puguin tirar endavant les proposicions que es porten al ple sobre el procés. 

Segons publica avui La Vanguardia, el Tribunal Constitucional notificarà dimarts que ve als representants de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) que, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha iniciat un incident d'execució contra ells per incomplir una de les seves sentències, en referència a la que prohibia la votació de les conclusions de la Comissió del Procés Constituent. 

Es tracta de Lluís Corominas (PDECat/JxSí); la secretària primera, Anna Simó (ERC/JxSí); el secretari tercer, Joan Josep Nuet (EUiA/CSQP), i la secretària quarta, Ramona Barrufet (PDECat/JxSí). Si la justícia dóna la raó al Govern espanyol, els representants d'aquests partits podrien ser inhabilitats, com pot passar amb Forcadell. Si això passés, la presidència de la Mesa quedaria transitòriament en mans del vicepresident, José Maria Espejo-Saavedra, de Ciutadans, mentre que la resta de càrrecs se'ls repartirien entre C's i el PSC.

A partir que rebin la notificació, els representants tindran 20 dies per presentar un informe davant del TC amb les seves primeres al·legacions. En cas de no ser acceptades, com previsiblement passarà, s'obrirà una via penal contra ells, i seran investigats en els mateixos termes que Forcadell. També demana les actes de la reunió de la Mesa en què es va aprovar la inclusió de les resolucions independentistes i es van rebutjar les peticions de reconsideració del PP i el PSC.

Els membres de la Mesa del Parlament ja van rebre una notificació del TC el mes d'agost que els advertia de la suspensió de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent i els instava a paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el desplegament del procés constituent i el full de ruta independentista, i advertia d'eventuals responsabilitats penals en cas d'incompliment. En aquell cas, però, van ser notificats tots els membres de la Mesa, i no només els independentistes.