Les actuacions policials contra la celebració del referèndum de l’1-O han de ser “cessades immediatament”. Així ho ha demanat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una declaració aquest diumenge. Segons Iceta, no té sentit actuar repressivament contra una “mobilització” que és un “simulacre” de votació. No obstant això, en responsabilitza tots dos Governs.

Miquel Iceta ha assegurat que la causa del “xoc de trens” que hem vist aquest diumenge té a veure amb la “incapacitat de diàleg” de tots dos executius i amb la “decisió temerària de la majoria independentista” de convocar l’1-O. “El fracàs de la política que hem anat denunciant des de fa temps ens ha portat als fets lamentables d’avui”, ha dit.

En aquest sentit, el primer secretari dels socialistes catalans ha afirmat que “ni Puigdemont ni Rajoy han estat a l’alçada”. Si no són capaços de restablir la normalitat, els ha instat a “renunciar a les seves responsabilitats” i convocar eleccions. “Ni Catalunya ni Espanya es mereixen això”, ha reblat.

“Avui no s’està produint un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties”, ha volgut deixar clar Miquel Iceta, que ha recordat que aquest referèndum “no pot legitimar” una eventual declaració unilateral d’independència.