El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha valorat en una entrevista a RNE aquest divendres la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres tres membres de la Mesa. El líder dels socialistes catalans considera que la querella s’ha fet perquè “per desgràcia, la majoria independentista ha decidit no fer cas” a les directrius del Tribunal Constitucional.

En ser preguntat sobre la possible reacció del president del Govern estatal, Mariano Rajoy, i l’eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució -que preveu la suspensió de l’autonomia en cas de gravetat excepcional-, Iceta ha valorat que Rajoy “no és un home d’excessos i sempre prendrà les mesures mínimes, més ajustades i més proporcionades”.

En aquest sentit, Iceta ha assegurat que si el Govern intenta convocar un referèndum unilateral, “hi ha moltíssims instruments de tota mena” perquè no se celebri. “Situar-se fora l’estat de dret sempre té una resposta que és el compliment de la legalitat”, ha assegurat el líder del PSC, i ha afegit que “sempre donarà suport al compliment estricte de la legalitat”.

En relació a la política estatal, Iceta ha assegurat que, tot i que no ho sap amb certesa, “dóna per fet” que la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, es presentarà a les primàries del PSOE. Iceta ha assegurat que veu “lògic que estigui tardant més i medeixi millor els seus temps” per presentar-se oficialment, ja que té molta responsabilitat institucional com a presidenta dels andalusos.