Encara no hi ha convocades les pròximes eleccions. Tampoc no se sap si aquestes seran unes altres autonòmiques o les primeres de la Catalunya independent. Però el PSC ja té candidat. Miquel Iceta ha estat proclamat aquest dissabte candidat socialista a la presidència de la Generalitat. Ho ha fet en un acte al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, davant 2.000 persones i el seu gran aliat Pedro Sánchez.

Abans de l'acte de proclamació, el Consell Nacional del PSC s'ha reunit aquest dissabte al matí, i ha pres la decisió de ratificar la seva candidatura, després d'efectuar una votació secreta i individual. Amb un total de 207 vots emesos, hi ha hagut 202 vots a favor (97,6%) i cinc vots en blanc. Ningú no hi ha votat en contra.

"Vull ser-ho! Vull ser aquest candidat que resolgui els problemes!", ha acceptat la proclamació -cridant- Miquel Iceta, que ha promès "ser el candidat de tots aquells que volen sortir del laberint, de la gent que ja en té prou del procés, que no vol perdre el temps". El primer secretari del PSC ha fet una crida als votants d'esquerres i fins i tot del PDeCat i Ciutadans a unir-se al voltant seu. "Ara que a Convergència els sobren els moderats, els convidem que vinguin amb nosaltres", ha dit.

"El camí comença aquí i acaba a la plaça de Sant Jaume", ha assegurat Iceta, que ha defensat que "el veritable patriotisme" és el d'aquells que "són capaços d'anar a contracorrent". Segons el candidat socialista a la Generalitat, és hora de canvis: "És el moment de canviar de rumb, de majoria, de Govern i de president. Necessitem algú capaç d'arribar a grans acords". Ha menystingut el referèndum, descrivint-lo com un "simulacre" per alguns que volen "entretenir-se". Ha demanat "deixar-ho estar".

Per la seva part, Pedro Sánchez ha destacat d'Iceta que "sempre està compromès amb les causes que sumen, i no amb les que resten". El secretari general del PSOE ha insistit en la necessitat d'un gran pacte per a una reforma federal que trobi un encaix als anhels de Catalunya. "No volem una votació que divideix, sinó un projecte que sumi", ha afirmat. "No volem que Catalunya se situï fora de la legalitat". Ha sostingut que els socialistes volen "construir país, però no el país de les mares superiores".

Acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la generalitat amb Pedro Sánchez, Laura Gómez

En aquest sentit, Sánchez ha recordat a Rajoy que pot comptar amb els socialistes "al costat de la llei". No obstant això, ha afegit, la llei no ho soluciona tot. "La crisi de Catalunya no es resoldrà amb amenaces, sinó amb diàleg, acord i mesura", ha dit el líder del socialisme espanyol, que s'ha compromès a venir sovint a Catalunya: "Estaré molt temps aquí amb vosaltres", ha dit a la militància que omplia l'auditori. La seva aposta és una "nació de nacions", perquè "el centralisme és passat".

També ha intervingut el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha rebutjat la idea d’una divisió “entre bons i dolents catalans”. Ha reinvidicat el PSC com l’alternativa a “un govern d’aiatol·làs”, en referència als canvis d’un executiu català que busca “immolar-se”, i “un govern que es pensa que la solució és la llei i la Guàrdia Civil”.

L’aposta d’esquerres

Tot i que ha dedicat una bona estona a parlar de la qüestió catalana, el discurs de Pedro Sánchez ha girat al voltant de la seva aposta per un PSOE més d’esquerres. “Podràs comptar amb mi i amb el nou PSOE sorgit de l’últim congrés”, ha dit el secretari general del socialisme espanyol al seu homòleg català. També ha reconegut la importància que va tenir Catalunya en la seva victòria, on va imposar-se amb més del 80% dels vots sobre Susana Díaz a les primàries. “El congrés va renovar el PSOE i va comptar amb el suport decisiu dels socialistes catalans”, ha valorat.

“Els socialistes mai no hem d’oblidar el que som: l’esquerra, l’esquerra de govern”, ha defensat Pedro Sánchez. Entre altres mesures, el líder socialista espanyol ha promès derogar la reforma laboral i recuperar la negociació col·lectiva, prohibir les amnisties fiscals com les del Partit Popular, combatre l’uberització de l’economia o rescatar el sistema de salut, dependència i unes “pensions dignes”. “Vull que les meves filles estudiïn Educació per a la ciutadania i no Religió”, ha dit.

Acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la generalitat amb Pedro Sánchez, Laura Gómez

Declaració de Barcelona

L’acte de proclamació de Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la Generalitat culmina un viatge de dos dies de Pedro Sánchez a Catalunya. Va començar aquest divendres, amb la reunió de les executives del PSC i el PSOE a la seu de Nicaragua, on van presentar l’anomenada ‘declaració de Barcelona’, la seva oferta per a tractar de seduir els catalans. El document segueix el camí obert per la ‘declaració de Granada’ del 2013 i fa una aposta “pel catalanisme i l’Espanya federal”

Les propostes que fan els socialistes espanyols i catalans inclouen la negociació de les 46 demandes del Govern de la Generalitat a la Moncloa; el desenvolupament de l’Estatut del 2006; la negociació d’un nou sistema de finançament autonòmic; inversions en infraestructures; el reconeixement cultural i lingüístic; l’aposta per la ciutat de Barcelona, i la reforma de la Constitució espanyola en clau federal.

“Nosaltres tenim una proposta de reforma constitucional. Els altres no han proposat res: estan en l’immobilisme o el rupturisme”, deia Pedro Sánchez aquest divendres. “L’1-O és avui, demà i demà passat. Tots els dies són bons per solucionar el problema que hi ha a Catalunya”, defensava Miquel Iceta. “No tenim per què esperar”, afegia.