La segona volta de les eleccions generals no està sent una simple repetició per a Convergència. Per primera vegada escollirà el seu cap de llista a través d'unes primàries. Serà dissabte vinent, en paral·lel a la votació per decidir si el partit ha de dissoldre’s o senzillament abordar una renovació a fons. Tot plegat, just en el moment que CDC ha decidit recuperar la marca per concórrer a les eleccions, la qual cosa ha provocat la retirada dels socis de Democràcia i Llibertat amb què s’havien presentat el 20-D. Per Francesc Homs (Vic, 1969), que ha encapçalat el grup de DiL al Congrés i optarà a les primàries per repetir com a cap de llista, aquesta situació ha de convertir-se en “una gran oportunitat”.

Les primàries formen part d’un debat intern sobre el futur del partit...
Les primàries són per elegir un candidat el 26-J. No confondrem els termes del debat congressual. Jo he fet públic que no aspiraré a cap càrrec en el congrés. Ara sóc vicesecretari general de CDC. Si tinc suport del meu partit, només el bolcaré en el 26-J. No jugaré a la partida congrés. Així es mantenen intactes les expectatives de tothom. A més, estic situant el precedent que les responsabilitats institucionals no han de ser compatibles amb responsabilitats de partit.

Si altres volen barrejar coses, ells sabran, però jo em presento a primàries i no jugaré la partida del congrés

Tem que el debat a CDC pugui condicionar el resultat de les primàries?
No hauria de condicionar. No crec que jo ni Sílvia Requena [que també concorre a les primàries] estiguem per altra cosa que per al 26-J. Si hi ha altres persones per aquí al mig que volen barrejar coses, ells sabran. Jo em presento a unes primàries a donar-ho tot pel 26-J. No faré res més.

Artur Mas en el darrer consell nacional de CDC va instar a fer emergir nous lideratges.
Per descomptat, però jo ja dic que de cara al congrés no hi jugo. Jo puc fer una molt bona feina on, de fet, m’havien posat fa quatre mesos. Sóc tant nou com qualsevol altre, perquè tot just fa quatre mesos que hi era.

Sóc tant nou com qualsevol altre, tot just feia quatre mesos que era al Congrés

Sílvia Requena, la seva rival a les primàries, es presenta com l’opció de les bases, de la gent que no té trajectòria professional a la política.
Jo parlaré de mi. No m’imagino aquestes primàries com una pura confrontació i encara menys com una baralla. Han de ser una oportunitat per expressar-nos. I, evidentment, la decisió la tindrà la militància. No anirem a presentar això com una confrontació entre nosaltres perquè som gent d’un mateix partit i plantegem el mateix compromís.

Convergència s’ha de fundar de nou o renovar-se a fons?
Jo m’inclino per crear, des de CDC, una nova formació política. La base que representa Convergència pot ser una llavor extraordinària d’una nova formació. CDC deu ser de les forces que més vegades han enterrat viva. Després per sorpresa dels contraris, pum!, tornem a aparèixer. Ara estem en el mateix. Sóc partidari d'aquesta primera opció, que és perfectament compatible i molt idònia amb haver recuperat el nom CDC aquestes eleccions. Es pot mirar com a punt i final o com a punt d’arrencada.

Va ser un error apartar les sigles i presentar-se com a DiL el 20-D?
M’ha semblat extraordinari i molt positiu que hagi sortit en el Torn Obert aquest punt d’orgull convergent, que sempre s’expressa de manera tímida i tremolenca, però és molt sòlid i segur d’ell mateix. El 20-D estàvem en un moment molt confús tots plegats. El Govern no s’havia fet i existien dubtes. Qualsevol situació serà millor que la que vam tenir aleshores, realment molt complexa.

El 26-J tampoc sembla per a CDC especialment senzill...
Objectivament no. Ni per a nosaltres ni per a ningú. Són unes eleccions no previstes, fruit del fracàs de la política espanyola i de la seva incompetència. La primera reacció de la gent és molt normal, en termes de sorpresa/indignació. Per tant, sí, són difícils. Es tracta de quina actitud hi posem la gent de CDC. Tenim una oportunitat de reivindicar-nos, ja que no hem pogut fer la llista conjunta, perquè ERC no ha volgut.

Es va arribar a negociar la llista conjunta?
Es va intentar, però no hi va haver manera. Jo crec que és un error. Espero que Esquerra no falli. Ho dic en aquests termes perquè quan estàs en una operació en què la unitat no és només un actiu sinó una necessitat, la unitat s’ha de practicar. Estem en fase de plebiscit permanent fins que no assolim l’Estat propi. Això de buscar espais diferenciats, porta a generar uns debats que canvien l’ordre de prioritats. Ara n’hem tingut una prova.

ERC ha fet una cosa propera a l'autogol dient que la Generalitat té marge per modificar els seus ingressos

Es refereix al debat sobre l’IRPF?
No volen anar junts perquè es volen diferenciar. I, per diferenciar-se, proposen apujar impostos. Llavors comencem a embolicar les coses. ERC ha fet una cosa propera a l’autogol, perquè llança un missatge com si a la Generalitat i al Parlament hi hagués marge per modificar els ingressos que tenim. Aquest és el marc mental d’Arrimadas, d’Iceta i de Rabell, que diuen cada dia al Parlament que sí que hi ha marge. M’inquieta aquesta actitud d'ERC. Ho hem provat tot a Catalunya. També ERC va provar fer el tripartit. I no era precisament amb un programa independentista. Junqueras hauria de posar tot l’esforç en la construcció de l’Agència Tributària, no a parlar d'apujar impostos.

Atribueix aquest debat sobre l'IRPF a la precampanya del 26-J?
Si no, no ho entenc. De fet, en general, no entenc per què l’ha obert. Tampoc entenc què els aporta. Van a competir amb En Comú Podem?

No pot ser que Junqueras anunciï públicament que vol apujar impostos i això no s’hagi discutit al Govern

Pot afectar la cohesió del Govern aquesta campanya?
Espero i desitjo que no, però de moment ja s’ha donat aquesta setmana un missatge un punt confús. No pot ser que el vicepresident anunciï públicament que vol apujar impostos i això no s’hagi discutit al Govern. Primer perquè s’ha de parlar al Govern, no a través dels mitjans, i segon perquè està generant una expectativa de marge d’actuació, que no hi és. Junqueras ha obert un debat autonomista propi dels últims 20 anys. I això em té molt desconcertat, sincerament.

Demòcrates no ha volgut repetir coalició perquè no accepta que recuperin el nom de Convergència.
És una manera com qualsevol altre de dir que no. Quan tu a un altre li dius, vull anar amb tu però deixa de dir-te com et dius... Això al meu poble diem que ens estan dient que no.

Des del 20-D ha parlat ja tres cops amb Felip VI...
A Felip VI sempre li he reconegut que és una persona preparada, sabent que és un clar adversari del que estem fent. En algunes ocasions, no ara darrerament, havíem pogut parlar del que passava a Catalunya .

I en té bon coneixement?
Ell intenta conèixer-ho, però d’una part del diagnòstic, i per descomptat de la solució, discrepem profundament.

Tres segles enrere, un vigatà com jo amb el Rei de l’època, no parlaven, feien una guerra

Ja m’ho imagino...
En un context democràtic sempre hem d’estar disposats a parlar i contrastar opinions. No crec que descobreixi cap secret que l’opinió del Rei és als antípodes de la meva, però hem contrastat opinions. Tres segles enrere, un vigatà com jo amb el Rei de l’època, no parlaven, feien una guerra. El pacte dels vigatans era per anar contra l’opció dels Borbons. I van fer una guerra. És una expressió de civilització que ara es pugui com a mínim parlar. Els catalans segur que hi hem guanyat perquè quan hem anat a un esquema de guerra, la història ens demostra que hem perdut sempre. Per això crec que ara guanyarem, si la cosa va de democràcia els catalans ens en sortim.

Aquests tres darrers cops, ha parlat amb el Rei del debat a Catalunya?
Clar que ha sortit.

I?
Ho sintetitzaria en què hi està absolutament en contra.

I punt.
No fa cap mena de proposta.

Som realment a quinze mesos de la desconnexió?
És el mandat que hi ha i el que jo espero que es faci. Per això trobo sorprenent que s’obrin debats autonomistes.

Com veu Carles Puigdemont?
Molt bé. Veig que ha sorprès la gent i això és molt positiu.

Agraeixo el suport de Puigdemont. No es pot demanar primàries i pensar que la gent no es pot mullar

Li ha donat suport públicament a les primàries.
I jo li ho agraeixo. No es pot demanar primàries i pensar que la gent no es pot mullar. Tingui la funció que tingui. Agraeixo el seu suport i el que rebo d’altra gent. I que altra gent pensi que és millor Requena. Això és el que fa bo les primàries. Que no sembli un conte xinès.