Hèctor López Bofill, doctor en Dret, poeta i articulista de forta projecció mediàtica, ha anunciat a través del seu compte de Twitter la seva incorporació a la candidatura de Junts per Catalunya (JuntsxCAT), que encapçalarà el president Carles Puigdemont.

López Bofill, que podria encapçalar la llista per Tarragona, va ser promotor de diverses plataformes independentistes com Sobirania i Progrés o el Cercle d'Estudis Independentistes. Es va integrar al corrent Esquerra Independentista d'ERC juntament amb Uriel Bertran i altres membres del partit republicà, amb el qual va trencar el 2010 per acostar-se a Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

SI es va estrenar a les eleccions al Parlament del 2010 encapçalada per Joan Laporta i va obtenir 4 diputats (3 per Barcelona i 1 per Girona), coincidint amb l'ensorrament d'ERC després de l'etapa dels tripartits amb el PSC i ICV. López Bofill va encapçalar la candidatura per Tarragona --resideix a Altafulla- però no va obtenir escó.

El maig passat, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar a declarar López Bofill per un seguit de piulades de contingut polític. El jurista i escriptor va denunciar atacs a la llibertat d'expressió. "Aviat arribaria el dia en què els independentistes haurem d'anar amb compte amb el que diem", "Com els demòcrates en temps de Franco", va vaticinar.

Un altre dels noms que apareix per sumar-se a la candidatura del president és la directora de l'Institut de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. De fet, aquesta doctora en filologia romànica s'ha convertit en habitual a les travesses per ocupar la conselleria de Cultura. Va ser l'encarregada de llegir el passat mes d'abril el manifest que van signar al pati dels Tarongers de manera solemne tant el Govern com els alts càrrecs comprometent-se a "convocar, preparar i celebrar" el referèndum.

Els rumors que figuraria a la llista de Puigdemont es van veure ahir avalats pel seu viatge a Brussel·les on es va reunir tant amb el president com amb els consellers.

Un independent que serà a les llistes de Puigdemont és Josep Maria Forné que va ser cap de la candidatura de JxSí per Lleida i que podria tornar a repetir en aquesta posició, segons han confirmat fonts consultades.

La voluntat del president és confeccionar llistes majoritàriament integrades per independents. Més d'un 80 per cent haurien de ser noms externs a la formació, segons el seu plantejament. Els noms hauran de rebre el vist i plau del partit en el consell nacional d'aquest dimecres, però les candidatures no s'acabaran de tancar fins divendres.