La Guàrdia Civil ha bloquejat armes llargues comprades pels Mossos d'Esquadra des de fa un any, segons ha avançat El Món a RAC1, que assegura que fa pràcticament un any que tenen bloquejada l'arribada d'aquestes armes per equipar la policia catalana.

El 19 d'octubre de l'any passat, el llavors conseller d'Interior Jordi Jané va enviar una carta al secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, per demanar l'autorització per la compra d'aquestes armes —imprescindibles per fer front a l'alerta terrorista de 4 sobre 5— i Interior va trigar a respondre més d'un mes, però ho va fer amb una resposta favorable a l'autorització. Això sí, emplaçant la Conselleria d'Interior a esperar que sigui Intervenció Central d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil perquè sense el seu vistiplau no poden tirar-ho endavant.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha explicat al mateix programa radiofònic que sense aquestes armes "ens pot passar que hi hagi Mossos al carrer sense munició" i ha posat damunt la taula que "ens van garantir que el 31 d'agost estaria resolt", però s'ha lamentat que, de moment, "ens donen llargues". És una qüestió que ens està preocupant molt", ha afegit.

Al carrer, sense armes

Dins d'aquest paquet d'armes, custodiat ara en un dipòsit de la Guàrdia Civil, els Mossos haurien d'haver rebut també 5.000.000 cartutxos, que també havien d'anar destinats a formar nous agents per fer front al terrorisme a l'escola de la policia.

De fet, la Generalitat té una partida pressupostària bloquejada perquè la Conselleria ja havia signat el contracte amb l'empresa en qüestió. Una compra que, generalment, es triga dos mesos a resoldre i, precisament per això, Forn s'ha lamentat que "no havíem tingut mai cap tipus de problema per comprar material pels Mossos" i ha subratllat que això es fa pràcticament un cop l'any.

"No sabem què podem fer", ha manifestat el conseller, al mateix temps que ha carregat contra la situació assegurant que "és inexplicable".

I l'Europol?

A banda d'això, Forn ha recordar que "havíem quedat [amb el govern espanyol] que al setembre seríem a les reunions [de l'Europol], però no ha estat així". Precisament per això, el titular d'Interior va tornar a enviar una carta ahir al seu homòleg del govern espanyol "recordant-li el tema de l'armament que tenim pendent i amb el recordatori del compromís perquè els Mossos puguin ser a l’Europol".

I és que quasi un mes després de l'atac a Barcelona i Cambrils encara no han inclòs els Mossos a l'Europol, tot i que "en el seu moment, després de l’atemptat, semblava tot encaminat". De moment, la policia catalana continua sense tenir "la participació que volíem", però, això sí, prevenint que torni a produir-se un atac com el del 17 agost.

Per tot plegat, Forn ha demanat a la ciutadania que no s'espantin per l'increment de presència policial perquè "és una pràctica habitual" i més tenint present el nivell d'alerta de 4 sobre 5. "Posem en marxa uns reforços en determinades zones d'interès policial", ha sentenciat.