El govern espanyol ha recordat aquest dilluns que en "aquest moment" no hi ha "cap tipus de restricció" a la llibertat de moviments del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que és a Bèlgica juntament amb diversos consellers del Govern, i ha assenyalat que impedir la seva llibertat sense ordre judicial podria suposar un presumpte delicte de detenció il·legal, segons fonts de l'Executiu espanyol.

El viatge de Puigdemont a Brussel·les s'ha conegut poc després que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, hagi anunciat una querella per presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra el Govern de la Generalitat i la Taula del Parlament.

En aquesta visita, Puigdemont preveu reunir-se amb "advocats i responsables polítics" a Brussel·les, segons avancen mitjans locals, i l'acompanyen fins a cinc consellers: Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Meritxell Serret, Dolors Bassa i Toni Comín.

Davant de la polèmica creada per aquest viatge a Brussel·les, amb veus que apunten fins i tot que el president Puigdemont se li ha escapat al govern central, fonts de l'Executiu espanyol han insistit que en "aquest moment no existeix cap tipus de restricció" a la llibertat de moviment. És més, les mateixes fonts han subratllat que, si impedeixen la llibertat de Puigdemont sense ordre judicial, estarien incorrent en un presumpte delicte de detenció il·legal, per tant han assegurat que la situació de Puigdemont en aquest moment és fora del seu àmbit d'actuació.