El Govern ha denunciat -i documentat- avui que l'executiu de l'Estat no ha acatat 34 sentències fermes del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem favorables a Catalunya, i ha contrastat aquesta situació amb "la rapidesa i agilitat dels tribunals en actuar quan es tracta d'actuacions relacionades amb el procés polític català". La documentació recollida pel Govern, que s'ha analitzat en la reunió d'avui del consell executiu i s'ha fet pública en el dossier de la roda de premsa posterior, avala les seva denúncia amb informes d'organismes internacionals que situen la independència judicial a Espanya per darrera de Pakistan i el Marroc.

En el contundent llistat analitzat avui en la reunió del consell executiu es contrasten els incompliments i alentiments de l'Estat en relació a Catalunya amb situacions concretes com el fet que el Govern de l'Estat "només va trigar un mes i mig per fer la reforma exprés de la llei orgànica del TC que li atorga capacitat sancionadora per fer complir les sentències" o bé que es convoquessin "reunions d'urgència i en festiu" per anul·lar la convocatòria del 9-N.

Igualment es recorda que la Fiscalia General de l'Estat "en qüestió d'hores" va ordenar obrir diligències d'investigació per les afirmacions de l'exsenador Santi Vidal i s'ironitza que "amb l'Operació Catalunya no s'actua amb tanta diligència". En aquest capítol s'inclou la judicialització del "conflicte" a nivell local amb 407 casos oberts contra municipis i diputacions.

Sentències incomplertes: 34

Aquesta efectivitat es compara, en el document inclòs al dossier de premsa facilitat pel Govern, amb el fet que "a hores d'ara l'executiu espanyol està incomplint 34 sentències". D'entrada en l'àmbit de les beques universitàries s'incompleixen 3 sentències i "fa més de 20 anys que l'Estat incompleix la llei en matèria d'ajuts a l'estudi". En aquest punt s'assenyala la darrera sentència del TC, de maig del 2016, que exigeix el traspàs de les beques, la qual cosa permetria ampliar els ajuts en 150 milions. També en el capítol de subvencions s'assenyalen 24 sentències que donen la raó a la Generalitat en matèria d'immigració i serveis socials, 3 sentències de medi ambient i 4 en cultura

Igualment es recorda que l'informe del Parlament Europeu sobre "L'aplicació de la llei a Europa" del 2016 situa Espanya com un dels països més incomplidors, el tercer en nombre d'expedients oberts i "el més incomplidor en executar sentències del Tribunal de Justícia de la UE". La qual cosa ha provocat, segons s'afirma, que en qüestions concretes, com pobresa energètica o desnonaments les autoritats europees s'han vist obligades a assumir aquestes responsabilitats.

En el text s'assenyala també els retards en el nou model de finançament, que hauria d'haver entrat en vigor el gener del 2014; es denuncia finançament insuficient en la llei de dependència; l'incompliment en el compromís d'acollir refugiats; l'incompliment sobre la disposició addicional tercera de l'Estatut sobre inversions en infraestructures; incompliments en el Pla de Rodalies 2008-2015; o més d'onze anys de retard en el retorn íntegre dels papers de Salamanca, els documents confiscats durant la Guerra Civil.

Informes d'àmbit internacional

Finalment, el dossier inclou per reforçar aquesta denúncia de doble raser de la justícia dades d'informes emesos "per prestigiosos organismes i institucions" internacionals sobre el funcionament de la justícia espanyola. Així, un informe de la Comissió Europea situa Espanya en el lloc 22 de la UE-28 en percepció de la independència judicial -darrera de Portugal-; també en independència judicial el World Economic Forum en el Global Competitiveness Index 2015-2016, deixa, segons el Govern, Espanya en el lloc 84 de 140, just darrera de Pakistan i el Marroc; mentre que Transparència Internacional en l'informe sobre percepció de la corrupció situa Espanya en el lloc 41è, amb Brunei i Costa Rica, i recomana "promoure la despolitització dels òrgans constitucionals".