Els expresidents del govern espanyol Felipe González i José María Aznar han sumat forces per exigir l'alliberament de l'opositor veneçolà Leopoldo López i altres polítics empresonats pel règim de Nicolás Maduro.

En rares ocasions han coincidit els dos expresidents defensant uns mateixos arguments en públic. Tanmateix, en aquesta ocasió, s'han aplaudit recíprocament les seves intervencions, en les quals han instat a actuar a la comunitat internacional i donar suport al secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), Luis Almagro.

Felipe González, que ha format part de l'equip internacional de juristes que defensa López a Caracas, ha afirmat que el govern de Veneçuela "només vol el diàleg per humiliar l'oposició i mantenir el règim tirànic".

El govern i l'oposició a Veneçuela van iniciar l'octubre passat un diàleg polític sota la mirada del Vaticà i de la Unió de Nacions Sud-Americanes, en el qual van actuar com a mediadors l'expresident del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero juntament amb els expresidents de Panamà i la República Dominicana, Martín Torrijos i Leonel Fernández, respectivament.

"Hi ha més presos polítics que quan van començar el diàleg", ha lamentat González. Així mateix, ha denunciat els 110 presos per oposar-se al règim i ha valorat que amb presos polítics "no hi ha democràcia".

En una mateixa línia, Aznar ha qualificat de "farsa" el diàleg que manté el govern de Veneçuela amb l'oposició i ha exposat que les autoritats del país permeten l'esmentat diàleg "per garantir la continuïtat de Maduro i dividir l'oposició".

L'acte s'ha celebrat al despatx d'advocats Cremades&CalvoSotelo, que participa en defensa de López, com a commemoració del tercer aniversari de l'empresonament de l'opostior.

En l'acte han participat també el pare de Leopoldo López, que ha demanat la llibertat per a tots els presos opositors; el president de Ciutadans, Albert Rivera; l'exministre Alberto Ruiz Gallardón; l'exsecretari general de l'OTAN i exalt representant de la UE, Javier Solana; i els exalcaldes de Madrid Ana Botella i José María Álvarez del Manzano.