"No acceptem la ingerència de l'Estat en els Mossos". Són declaracions del conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, sobre la retirada de competències del cos que aquest matí ha comunicat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

A la pràctica això suposa desobeir les ordres de la Fiscalia i del Ministeri d'Interior que pretenien agafar el control dels Mossos i decidir sobre totes les actuacions del cos. Trapero s'hi ha negat i així ho ha comunicat durant la reunió d'aquest matí i el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ho ha fet públic en una declaració institucional sense precedents que s'ha pogut veure per TV3 en directe.

En la seva compareixença el conseller ha assegurat que l'Estat espanyol pretén dirigir els Mossos d'Esquadra i que els serveis jurídics d'Interior ja estan estudiant les accions.

El major Trapero ha expressat la seva voluntat de no acceptar la mesura, la qual ha qualificat d'ingerència de l'Estat", i també ha advertit que "això se salta tots els òrgans que el marc jurídic disposa per coordinar la seguretat a Catalunya".

La Conselleria d'Interior defensa l'autonomia dels Mossos d'Esquadra com a policia integral de Catalunya i rebat els arguments del ministeri perquè, segons fonts consultades per El Nacional, se salten l'article 164 de l'EAC, el fiscal s'extralimita de les seves funcions. Una cosa és ordenar a la policia judicial una cosa concreta, una altra és decidir qui ha de donar ordres i obvien l'ordre 2/86 de vigilància d'espais públics i seguretat que només correspon als Mossos.

A més, segons les mateixes fonts, la Fiscalia no ha fet el decret de llei previ preceptiu per derogar les competències de la policia catalana.

WhatsApp Image 2017 09 23 at 15.44.10

Els serveis jurídics estan estudiant encara si emprenen accions judicials. Entre elles hi ha la impugnació de la instrucció de la fiscalia davant el mateix ministeri públic i el TSJC. I també un incident competencial davant el Tribunal Constitucional.

El Ministeri d'Interior s'agafa a l'article 38.2 de la Llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat que preveuen la intervenció del cos policial encara que tingui plenes competències en el seu territori. Així se li va comunicar a Trapero ja dijous passat en una reunió amb el fiscal superior de Catalunya on també va assistir Diego Pérez de los Cobos, cap de gabinet de coordinació de la Secretaria d'Estat del Ministeri d'Interior, guàrdia civil de carrera i el número tres del ministeri.

"Continuarem treballant com fins ara: exercint les nostres competències per garantir la seguretat i ordre públic i estar al servei del ciutadà", han exposat els Mossos a través de Twitter. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha secundat la posició de Forn en un tuit.