El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra davant els escorcolls i detencions del 20-S i en el referèndum de l'1-O. Així ho ha expressat en una entrevista a Els Matins de TV3, en un dia complicat pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ha de comparèixer aquest matí davant l'Audiència Nacional per l'actuació del cos català.

De fet, el responsable polític dels Mossos ha apuntat que en tot moment es va complir amb l'ordre judicial d'impedir la votació. De fet, amb les dades sobre la taula, el conseller ha assegurat que el cos català va tancar uns 200 col·legis, "la meitat" dels que es van clausurar per les votacions de l'1 d'octubre, "sense cap ferit". Mentre que l'altra meitat va ser tancada pels cossos policials espanyols —Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil— deixant uns 900 ferits.

Incompliments

El conseller d'Interior ha assegurat que en la reunió de la Junta de Seguretat prèvia a la votació, que va sortir sense un acord entre els governs català i espanyol, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, es va comprometre a no realitzar cap actuació policial sense que hi ha hagués prèviament un requeriment dels Mossos. Aquesta premissa, segons Forn, no es va complir.

Forn ha apuntat que el primer requeriment als cossos policials espanyols per part dels Mossos s'envia a les 9:11h, quan a aquella hora, tal com ha recordat Forn, "ja hi havia hagut càrregues" de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Una situació que posaria un cop més en entredit la legitimitat de la violència policial en la jornada del referèndum.