La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha carregat contra les "regressions" en drets i llibertats que hi ha a Espanya, fent esment de les amenaces judicials com a resposta a les demandes pacífiques de milions de catalans a favor de la independència, davant dels síndics de greuges de 26 països europeus, durant l'obertura del seminari 'Populisme? Regressió dels drets i el rol de l'ombudsman' que acull el Parlament fins aquest dimarts.

Així mateix, Forcadell ha criticat la coneguda com a llei mordassa, les devolucions d'immigrants que fa l'Estat i les condemnes de les últimes setmanes a persones que havien fet bromes sobre la mort de Carrero Blanco -"el segon màxim dirigent de la dictadura franquista"-.

El president de l'Institut Internacional d'Ombudsmen (IOI) -síndics de greuges- i defensor del poble d'Irlanda, Peter Tyndall; la defensora del poble d'Espanya, Soledad Becerril, i el síndic de greuges i president del IOI d'Europa, Rafael Ribó, també han obert l'acte, en el qual han instat els 'ombudsmen' a col·laborar.

Forcadell ha remarcat que populisme és una etiqueta que s'utilitza per designar moviments molt diferenciats, i que no és el mateix els que sorgeixen per canviar un statu quo en crisi, que els que es mouen per xenofòbia o per substituir una elit per una altra, igual que no poden comparar-se els moviments que reivindiquen llibertats amb els que volen tancar fronteres.

Ribó, contrari a la reforma del TC

En declaracions posteriors als mitjans, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha coincidit en les seves crítiques a la llei mordassa: "Hem tornat a la hipòtesi del franquisme. Ara tothom és culpable fins que no demostri el contrari davant dels poders administratius. Això és una autèntica barbaritat que espero que les Corts acabin arreglant", ha afirmat.

Ribó ha tornat a mostrar-se contrari a la reforma del Tribunal Constitucional (TC), sobre la qual ha dit que la Comissió de Venècia va criticar que se'l dotés amb poder per apartar un càrrec públic de les seves funcions, i ha esmentat la causa arxivada contra el regidor Joan Coma (CUP), a més de mostrar-se contrari als centres d'internament d'estrangers (CIE).

Preguntat pel fet que el seminari se centri en el populisme en general, i que el comissari europeu de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, hagi esmentat moviments d'esquerres com Podemos i Syriza, ha afirmat que es tracta d'un terme complicat de precisar i ha defensat posar el focus en els populismes que tenen el comú denominador de la dreta o extrema dreta.

Al cor de la democràcia

Per la seva banda, Tyndall ha afirmat que el problema amb el populisme és que és als centres de les democràcies: "No és una amenaça externa, és una amenaça interna", que suposa un repte per a totes les societats, que encaren rebutjos als refugiats i corrents basats en la xenofòbia, sobre la qual ha posat com a exemple el Brèxit.

El president del IOI ha apostat per trobar noves formes de col·laboració i sortir reforçats d'"un dels seminaris més importants" que duen a terme els ombudsmen europeus, després de reunir-se fa un any també a Barcelona, en què van abordar les amenaces que podia suposar l'increment de la seguretat per a les llibertats davant del terrorisme, així com la situació dels refugiats.

Finalment, la defensora del poble espanyola, Soledad Becerril, ha lamentat que si el populisme es fes amb el poder de l'Estat i instaurés un nou sistema, aquest ja no podria ser anomenat com a democràtic, i ha reivindicat l'autoritat dels ombudsmen per "controlar decisions o accions dels poders públics" i defensar els qui són perseguits, viuen en guerra o davant de dirigents despòtics que els fan impossible la vida. Ha lamentat el periple dels refugiats que es veuen diàriament a Europa, en mitjans perillosos i controlats per màfies: "Europa no pot tancar els ulls ni les fronteres a aquests fets", ha sentenciat.