La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, manifesta que diumenge anirà a votar en el referèndum sobre la independència, "passi el que passi". Així ho explica a la versió europea del diari Politico, on també s'ha mostrat convençuda que els ciutadans aniran a votar "en massa", com a resposta a l'actuació de l'Estat.

Forcadell també remarca que diumenge hi haurà "urnes, paperetes i meses electorals", però assegura que no sap què passarà l'1 d'octubre, després que l'Estat espanyol s'hagi compromès a utilitzar tot el que té a l'abast per aturar el referèndum. "Si ens aturen físicament, veurem què passa", afegeix.

"S'han violat els drets bàsics"

La presidenta del Parlament, que aquest dimarts va ser a Brussel·les per rebre un premi del think-tank Centre Maurits Coppieters per la seva defensa a l'autodeterminació, també ha criticat que "la qualitat de la democràcia a l'Estat espanyol no és com es deia" i que "s'han violat els drets bàsics". 

En aquest sentit, ha reclamat que l'única solució per solucionar el cas català és "que la gent voti". "No sé si sortirà el 'sí' o el 'no', però l'única solució ara és que la gent voti", assegura la presidenta, que afegeix que "no parlem de la independència, sinó dels drets i llibertats fonamentals, perquè en aquests moments estan sent reprimits a Catalunya".

"La independència també seria millor per Espanya"

Pel que fa al possible reconeixement de Catalunya en cas d'assolir la independència, Forcadell assegura que "la història europea es defineix pel pragmatisme" i, per tant, es mostra convençuda que es podrà trobar "una solució que sigui bona per a Catalunya, Espanya i Europa". 

A més, manifesta que la independència no hauria d'"espantar" a Espanya perquè "les fronteres continuarien obertes, les relacions personals no es trencarien, així com tampoc les relacions comercials". De fet, fins i tot assegura que, a parer seu, la independència "també seria millor per Espanya".