La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat aquest dimarts a la tarda el ple de resposta a l’article 155, que finalment tindrà lloc el dijous a les deu del matí. En la reunió d’aquest matí, la Mesa havia decidit deixar l’hora a l’aire, a l’espera de la decisió del president Puigdemont sobre si es desplaçava a Madrid per comparèixer davant del Senat.

Com no havia d’incorporar-se documentació pel ple, aquest s’ha pogut convocar en un termini inferior a les 48 hores. La presidenta de la cambra ja ho ha comunicat a tots els grups parlamentaris. A petició de Junts pel Sí i la CUP, aquest dijous se celebrarà un ple específic “sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya i els seus possibles efectes”. La Junta de Portaveus va acordar el dilluns que cada grup parlamentari podrà presentar fins a tres propostes de resolució, que seran debatudes i votades.

 

Encara no se sap quan anirà Puigdemont a Madrid, però el ple ja ha estat convocat. Normalment s’adjunta una seqüència temporal de la sessió, fet que no ha passat en aquesta ocasió. Començant dijous a les deu del matí, si no hi ha cap alteració, podria substanciar-se el debat i deixar per divendres, un cop es reprengui la sessió, el debat i votació de les propostes de resolució dels diversos grups parlamentaris. La Mesa de la cambra alta ja ha convidat Puigdemont perquè hi assisteixi dijous a les cinc de la tarda o divendres a les deu del matí.

Encara està oberta la incògnita sobre si aquest ple del Parlament servirà per a aixecar la suspensió de la declaració d’independència, com reclamen amplis sectors de l’independentisme, o si el president optarà per la convocatòria d’unes eleccions anticipades, que encara no està garantit que hagin d’aturar el tràmit del 155.

Guió de temes

El debat específic que se celebrarà dijous tractarà “sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya i els seus efectes possibles”. Els grups proposants -Junts pel Sí i la CUP- s’emparen en l’article 153.4 del reglament del Parlament, i els punts del guió presentats són els següents:

  • Anàlisi de la situació actual i antecedents
  • L’oferiment de diàleg i la mediació com a instrument de resolució de conflictes
  • Ressò i efectes de la situació actual a Catalunya en la comunitat internacional
  • Valoració i efectes de l’aplicació, si s’escau, de l’article 155 de la Constitució espanyola
  • Propostes i actuació del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya davant la tramitació i aplicació per part de l’Estat espanyol de l’article 155 de la Constitució espanyola

Funcionament del ple

El reglament estableix que el debat es pot iniciar amb la intervenció d'un representant dels grups proposants, per un temps màxim de mitja hora per exposar els motius de la petició. A continuació, sense límit de temps, intervindrà el president Carles Puigdemont i, si és el cas, els membres del Govern a qui ho encomani.

Després d'aquestes intervencions, el ple es podrà suspendre breument. A la represa, és el torn dels representants de cada grup parlamentari, per un temps de trenta minuts cadascun. Si el president o el Govern responen, els representants tindran deu minuts de rèplica. Si Puigdemont o l'executiu tornessin a intervenir, obririen el darrer torn per als grups, de cinc minuts.

En acabar el debat, els grups podran presentar propostes de resolució, que podran transaccionar. La Junta de Portaveus ha acordat que cada grup en pugui presentar tres. Un cop represa la sessió, el ple debatrà i votarà les propostes. S'aproven per majoria simple, amb més vots a favor que en contra.