La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, s'ha mostrat convençuda aquest dimarts que Catalunya en Comú "s'acabarà posant al costat de la democràcia" i de "la gent" i defensarà el referèndum de l'1-O. "Estaran sempre al costat de la gent, n'estic segura, perquè el referèndum és dels ciutadans, depassa els partits polítics", ha dit Forcadell en declaracions a l'ACN des de Luxemburg, on participa a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). Forcadell ha explicat que la persecució judicial contra la Mesa del Parlament ha despertat "molt interès" a l'APF, que s'ha "compromès a tractar-ho" en la seva propera comissió política, la primavera del 2018. "Això ja és el màxim, que en parlin, i que en parlin tots els països", ha dit la presidenta del Parlament, remarcant que la situació "ha sobtat" i que "no s'entén" que "es posin querelles per debatre".

"La Francofonia, en aquest marc de tants estats, tindrà en compte la situació a Catalunya", ha remarcat Forcadell, que va exposar a la resta de parlamentaris el cas català durant una reunió diumenge. "Tothom té clar que el dret a l'autodeterminació és un dret humà, que s'exerceix col·lectivament, i que tots els pobles hi tenen dret, siguin excolònies o tinguin una situació diferent, com va ser la del Quebec i el Canadà i és la de Catalunya", ha dit Forcadell. 

La presidenta del Parlament de Catalunya ha destacat que el referèndum de l'1-O "no és absolutament de cap partit" sinó "de la gent" i per això s'ha mostrat convençuda que els comuns hi acabaran donant suport. Forcadell ha advertit, però, que no té "cap dubte" que l'1-O "serà vinculant". 

Preguntada sobre una possible inhabilitació, Forcadell ha dit que no hi pensa "ni un segon". "No m'ho plantejo, no crec que m'inhabilitin, perquè en tot moment he complert amb el meu deure com a presidenta del Parlament, en tot moment he complert amb el reglament i en tot moment he defensat la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats i diputades, que és el que s'ha de fer en tots els parlaments democràtics", ha dit. "No canviaré, no variaré ni un mil·límetre el complir amb el meu deure", ha remarcat. 

Defensa de la diversitat lingüística i cultural

Forcadell ha intervingut aquest dimarts a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia a Luxemburg per explicar la diversitat lingüística i cultural de Catalunya. La presidenta del Parlament ha remarcat, en francès, i davant de representants de països com Luxemburg, Bèlgica o el Quebec que els catalans ha protegit la seva llengua dels atacs en els darrers segles. 

Durant l'assemblea de l'APF, Forcadell ha mantingut una reunió bilateral amb el president del parlament del Quebec, Jacques Chagnon, amb qui han acordat "reforçar" les relacions entre totes dues institucions. "Va ser una reunió molt agradable i molt profitosa", ha explicat Forcadell, remarcant que estan "molt interessats" en seguir els contactes tenint en compte les semblances a nivell cultural i lingüístic entre Catalunya i el Quebec. "Hi ha moltes coses que ens uneixen, a banda que ells han exercit el dret a l'autodeterminació", ha dit Forcadell.