Pocs dies després de la trobada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb l’expresident dels Estats Units Jimmy Carter, l’ambaixada dels EUA a l’Estat espanyol ha emès una nota en què pren posició sobre el procés sobiranista assegurant que es tracta d’un “assumpte intern espanyol”. En aquest comunicat, la legació diplomàtica afegeix que el govern dels Estats Units “està profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida", i reitera que “la posició del govern dels Estats Units sobre Catalunya és que és un assumpte intern d'Espanya".

comunicat eua catalunya

Fonts del Govern consultades per El Nacional, apunten que aquest comunicat "respon a la dinàmica de les relacions entre Estats", i per tant "és un comunicat que respon als interessos mutus d'Espanya i els EUA". Amb tot, les mateixes fonts asseguren que "vista l'experiència acumulada", la nota de l'ambaixada respon "a una petició del Govern espanyol", per mirar de contrarestar "l'èxit dels contactes recents amb representants dels EUA per part del president Puigdemont".

Per això, el Govern assegura que precisament la publicació d'aquesta nota "demostra que el cas català forma part de l'agenda política i diplomàtica dels Estats i, per tant, no és cap afer intern", sino que, al contrari, "el cas de Catalunya és un assumpte polític rellevant que mou el govern nord-americà a expressar una posició de no ingerència però que en subratlla la seva existència".

Ofensiva espanyola contra el procés

De fet, la nota s’ha fet pública just després de dues visites seguides de Puigdemont als Estats Units, on va donar a conèixer el procés sobiranista i la seva proposta de referèndum i també de l’estada a Catalunya dels congressistes nord-americans Dana Rohrabacher i Brian Higgins, que van reunir-se amb representants polítics i socials tant de l’independentisme com de l’unionisme, amb el propòsit d'analitzar amb ells la situació de la política catalana i europea. 

Per això, la nota de l’ambaixada, que precisament no se sol posicionar en el que considera afers interns de països tercers, s’ha de vincular amb les pressions exercides per part del Govern espanyol per intentar evitar la trobada amb l’expresident Carter, dins de l’ofensiva espanyola de posar traves a escala internacional a tot tipus de moviment des de l’estament polític i la societat civil catalana a favor de la internacionalització del procés català, en sintonia a les disposicions que l’anterior ministre d’Exteriors espanyol, García Margallo, va traspassar al seu substitut i actual titular, Alfonso Dastis.

De fet, cal recordar que les declaracions de l’anterior president dels Estats Units, Barack Obama, en presència del rei Felip VI, segons les quals demanava “una Espanya forta i unida” -la mateixa expressió que ara ha fet servir l’ambaixada- van ser fruit de l’intercanvi de favors que Margallo va reconèixer haver contret amb diversos països per intentar frenar el procés independentista.

Carter no s'hi involucra

El Carter Center, l’ONG liderada per l’expresident dels EUA Jimmy Carter amb qui Puigdemont es va reunir la setmana passada, ha assegurat que “ni Carter ni l'organització s'involucraran” en el referèndum català. El Centre ho fa saber en unes declaracions inicialment enviades per correu electrònic a La Vanguardia, a requeriment del diari, però que no han estat publicades a la web de l'ONG com fa amb els comunicats. Fonts del Govern han insistit a El Nacional que el president català en cap moment va demanar a Carter que es posicionés sobre el referèndum.

L'entitat nord-americana explica que Puigdemont va compartir amb Carter la "intenció del govern català" de celebrar un referèndum d'independència i reiteren que la trobada es devia a una invitació de l'expresident, no a una reunió pagada com va assegurar el líder del PP de Catalunya, Xavier García-Albiol. 

Des de l'organització, s'assegura que va ser el juliol de 2010, quan l'expresident nord-americà Jimmy Carter i la seva dona van rebre el Premi Internacional Catalunya i es va convidar representants de Catalunya a visitar-lo a Geòrgia. "La setmana passada, i com a convidat de l'exambaixador nord-americà Ambler Moss, el president Puigdemont va fer la visita recíproca al president Carter al Centre Carter a Atlanta", explica.