Una imatge del minut de silenci davant la delegació del govern espanyol pels atemptats de París/QS

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest migdia que Espanya podria participar en els atacs militars contra l'Estat Islàmic que ahir a la nit va començar el Govern francès. En declaracions després del minut de silenci celebrat a Barcelona en homenatge a les víctimes dels atemptats de divendres a París, Fernández Díaz no ha descartat elevar el nivell d'alerta de seguretat de 4 al 5, nivell màxim. Així mateix, ha assegurat que les forces de seguretat espanyoles "no tenen cap constància" que un dels sospitosos dels atemptats terroristes hagi fugit a Espanya, ni que ho hagi intentat fer.

Tres condicions per anar a la guerra

"A la guerra del Daesh, que és de la barbàrie contra la civilització, hem d'estar amb els nostres, socis, aliats i amics", ha sentenciat el ministre. Una premissa que, per a Fernández Díaz, legitimaria l'Estat espanyol a una acció militar conjunta com la que ha començat França contra zones de Síria controlades per l'anomenat "Estat Islàmic". Segons el ministre, només caldrien tres requisits per embarcar-se en la guerra: "una cobertura internacional des del punt de vista jurídic, –com seria un mandat de Nacions Unides–; un acord dels socis i aliats i l'aprovació del Congrés de diputats.

Incrementar el nivell d'alerta

Interior no descarta augmentar el nivell d'alerta del 4 al nivell màxim que és 5. "És una decisió política en base a l'avaluació del risc i la proposta que fan les forces de seguretat", ha detallat el ministre. Ara bé, en cap cas s'estudia elevar el nivell en una zona de l'Estat amb més risc que no pas en una altra.

Sense constància de cap fugitiu

El ministre ha volgut insistir que els serveis de seguretat no tenen cap constància que cap sospitós dels atemptats de divendres hagi fugit a Espanya ni que ho hagi intentat, tal com s'havia especulat en les darreres hores.