Els qui coneixen el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, acostumen a afirmar que anhela esdevenir president. El Partit Popular (PP) assegura que "quan l'esquerra ha pogut governar, mai ha deixat escapar l'oportunitat", i semblen inquiets davant d'aquesta possibilitat. Els socialistes havien dit que l’aritmètica era “tossuda” i “molt complicada”, però en dos dies s'ha passat de la hipòtesi a la constatació real. A 23 dies de la dissolució de les Corts, el somni de Sánchez es trenca, enmig d'una Espanya políticament encallada, que camina cap a noves eleccions.

Ciutadans i el PSOE no han estat capaços d’articular el pacte de 200 mesures amb les 20 propostes de Podemos. La formació taronja havia estat clara: revisarien el document que el partit morat els havia fet arribar, “per cortesia”, però no estaven disposats a incorporar-ne cap punt. Els de Ferraz es feien veure optimistes, però quan el seu l’equip n'analitzava el text, Pablo Iglesias va renunciar definitivament a la possibilitat d'encaix entre els tres.

Referèndum 

Iglesias va anunciar ahir que els dies 14, 15 i 16 d’abril sotmetrà a les bases, en una doble pregunta, la decisió final de la seva posició en la hipotètica investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “Vols un govern entre Sánchez, i el president de C's, Albert Rivera?", seria la primera qüestió. "Estàs d’acord amb la proposta de govern d’esquerres que defensa Podemos, En Comú Podem, IU i en Marea?”, seria la segona.

Per al PSOE, consultar la posició final en la investidura a les bases tal com farà Podemos és “donar per mort l’acord”, i no respectar el seu propi text, titllant el fet “d'un estratagema”. Afirmen que Podemos només volia els punts 19 i 20, és a dir, el referèndum per Catalunya i entrar al govern i se li havia vist "el llautó".

Per la seva banda, el líder de la formació morada al·lega el desacord amb allò que ell titlla “d’immobilisme” en les posicions dels rivals, de no canviar “ni una coma” de l’acord, i de no constituir un govern “proporcional”. Aquestes són les paraules que li haurien adreçat els equips negociadors. L’acusació d’Iglesias va més enllà, i detecta en els de Rivera la culpabilitat de la situació.

“El PSOE ha viatjat al país de C’s i és com si els haguessin segrestat, traient-los el passaport, i no els deixessin sortir”, va dir en la seva compareixença. "La veu cantant la porta Ciutadans", deia. El marge que havien deixat als morats era d'adhesió a algunes propostes, com va indicar en una entrevista a El Nacional la diputada socialista Meritxell Batet.

Equip negociador de Ciutadans / EFE

Vies “a tres” bloquejades

Hernando va relatar l’actuació de Podemos els darrers 100 dies, acusant-lo de “no voler el canvi”, ni voler parlar de continguts abans. Amb un to més dur que altres cops, el socialista ha recordat el discurs de la “calç viva” encunyat per Iglesias contra els socialistes. 

En aquest escenari, la via dels 199, la dels vots positius dels tres, sembla minada, per bé que els de Ferraz asseguren que ho intentaran fins a “l'última gota de suor”. Tampoc és possible el govern “d’esquerres”, la via 161, ni la via 131 vots, els del PSOE i C’s. Sembla que igualment el camí dels 143, que passa per l’abstenció de Podemos, i el sí dels signants de l’acord, a més de Coalició Canaria, Compromís, el PNB i IU, no tindria ja suport.

El PP, impertèrrit

El govern en funcions es mira impertèrrit la situació, i declara, sense embuts, la idea de caminar cap a noves eleccions. “No sé per què aquesta moció, si queden tres setmanes per dissoldre les Corts”. Eren les paraules de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, després que el Congrés aprovés per majoria dur el seu equip al Tribunal Constitucional per la negativa a comparèixer davant el legislatiu.

Ara bé, el PSOE va assegurar que no donarà suport a un govern liderat pel PP, que és la fórmula que Rajoy va assegurar que vol, malgrat que C’s segueix demanant reunions negociadores amb ells, que fins ara han rebutjat. Rivera va indicar que conforme avancessin els dies, els populars es veurien obligats a fer moviments.

Taula Iceta-Domènech

En Comú Podem no sap si ells també la celebraran una consulta. Ara bé, si compleixen la seva promesa electoral, i al marge de la consulta interna d’Iglesias, els 12 vots dels comuns seran un no a Sánchez, en tant que el pacte amb C’s no està a favor del dret a decidir i les confluències no tenen disciplina de vot respecte de l'altra formació.

El Rei, en suspens

El resultat del referèndum de Podemos se sabrà el 18 d’abril. Si el resultat final fos un sí, quedaria una setmana per comunicar al president del Congrés, Patxi López, la majoria possible per investir Sánchez, per tal que elevés la decisió al Rei. El dia 30 d’abril s’hauria de celebrar el primer debat, i el 2 de maig, el segon. Però amb les posicions enrocades a dreta i esquerra, tot sembla que Espanya camina cap a noves eleccions.

Iglesias ha posant la decisió en mans de les bases. Ara bé el seu número dos, Íñigo Errejón, i ell, en tant que doctor en Ciència Política, segurament ja saben el resultat de la votació interna. És a dir, un no al pacte denominat d'El Abrazo, dissolució de les Corts els 3 de maig i nous comicis el 26 de juny. Això, si el PP no mou fitxa, o si no passa res extraordinari enmig d'un Estat en funcions, ofegat pel dèficit i les demandes de la Unió Europea.