ESQUERRA2

L'antic cinturó roig de Barcelona i l'àrea metropolitana. Aquest és l'objectiu d'ERC. I aquí abocarà bona part dels esforços de la campanya per al 20D. Les llistes mateixes són la primera picada d'ullet a aquesta Catalunya, tradicional feu electoral dels socialistes a les generals. La candidatura republicana vol ser un reflex del país, plural i heterogeni. L'encapçalen Gabriel Rufián, un independentista que parla castellà, i l'experimentat diputat al Congrés Joan Tardà, un mestre de secundària de Cornellà, i on la uruguaiana Ana Surra ocupa el número quatre.

La presència dels republicans a l'àrea metropolitana serà constant. La campanya es va obrir a Cornellà de Llobregat, la ciutat de Tardà, i es tanca el dia 18 amb l'acte final a Sabadell, on viu Rufián. Durant els quinze dies, el candidat recorrerà Sant Adrià, Mataró, Terrassa, Badalona, Sabadell... No és la primera convocatòria electoral en què Esquerra batalla per ampliar els seus votants al Cinturó. En aquesta cita, però, la peculiaritat del repartiment d'escons al Congrés fa que sigui aquí on hi ha més possibilitat d'eixamplar el resultat.

Virtual frec a frec

L'enquesta del CEO preveu una possible victòria d'Esquerra a Catalunya, amb entre 9 i 10 diputats (ara en té 3), seguida, molt de prop per Democràcia i Llibertat, la coalició que lidera CDC, amb 9-10 escons, i en tercer lloc, el PSC amb 8-9. No obstant això, l'enquesta del CIS retalla aquestes expectatives. ERC obtindria 7 diputats i DiL, que empataria amb C's, li passaria al davant amb 9, mentre que la llista de confluència d'esquerres En Comú Podem assoliria la primera plaça amb 10-11.

Les generals són les eleccions dels socialistes catalans i, segons les enquestes, el PSC aguanta la caiguda electoral prevista. És amb Carme Chacón, doncs, amb qui s'haurà de veure les cares Rufián en el seu recorregut pel cinturó, però també amb En Comú Podem.

Discurs de JxSí

Alhora, els estrategs d'ERC són conscients que la reivindicació del discurs independentista de Junts pel Sí va activar durant les eleccions al Parlament al votant de Ciutadans i del PP. Aquest cop intentaran evitar aquest efecte. "És tan important connectar amb sectors propers com no generar la reacció dels que no ho són", apunta un membre de la campanya.

En situar els rivals entre les altres forces d'esquerra que busquen votants del Cinturó, ERC s'estalviarà la confrontació directa amb Democràcia i Llibertat, la candidatura amb què es presenten CDC i Demòcrates de Catalunya, amb qui comparteix grup al Parlament com a Junts pel Sí.

Negociació al Parlament

Els republicans són conscients, igual com DiL, que la impossibilitat de tancar un acord per a la investidura després de dos mesos de negociació amb la CUP al Parlament ha desanimat l'electorat independentista.

L'impuls del procés a Madrid serà un dels arguments de la campanya. Així ho indica l'eslògan amb què concorre Rufián als comicis Som República. Defensem el teu vot. ERC ha insistit repetidament que les eleccions plebiscitàries es van celebrar el 27S, raó per la qual no s'ha repetit la coalició JxSí, però igualment subratllen que aquests comicis han de servir per defensar aquell vot a Madrid. De fet, en presentar la candidatura es va situar aquesta com la darrera cursa d'ERC al Congrés atès que l'objectiu és culminar el procés cap a l'Estat català.

A Madrid, plantar cara

No és casual que el primer acte de campanya del candidat republicà es convoqués divendres al matí al parc de la Ciutadella amb el Parlament com a escenari de fons. “Anem a Madrid a plantar cara. Tenim gairebé dos milions de vots i hem de defensar la majoria absoluta que hem obtingut al Parlament de Catalunya", va assegurar Rufián.

El secretari general adjunt d'ERC, Lluis Salvadó és de nou el director de la campanya electoral que tindrà també una presència important a internet. No per res, ERC presumeix de ser el partit català amb més seguidors a les xarxes i també buscarà propostes innovadores en aquest àmbit, inclosa una manifestació virtual a Madrid o vídeos virals, com un biopic de Rufián.

https://www.youtube.com/watch?v=wQkdFA0PmQk