No hi haurà canvi d’hegemonies. L’independentisme mantindrà la majoria absoluta el 21-D amb Esquerra Republicana (ERC) al capdavant, que guanyarà les eleccions amb 35-36 escons. L’unionisme, tot i la puixança de Ciutadans (Cs), que seria segona força amb 31-32, no aconsegueix fer el sorpasso per l’ensorrament del PP.

enquesta eleccions catalunya 21 d 1a ca

Aquest és el resultat de la primera entrega del tracking de Feedback per El Nacional sobre les properes eleccions al Parlament de Catalunya, amb una mostra de 1.000 enquestes realitzades entre el divendres 1 de desembre i el dimarts 5 fins a les 16 hores.

El sondeig preveu que la participació marqui un nou rècord històric: 80,53%, superior fins i tot a la del 2015, quan va arribar al 74,95%. La dada subratlla l’excepcionalitat dels comicis del 21-D, convocats pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el marc de les mesures d'intervenció i suspensió de l'autogovern emparades en l'article 155 de la Constitució i en el context d'una crisi política sense precedents que ha dut gairebé tot el Govern de Catalunya a la presó o a l'exili. 

L’ERC del vicepresident Oriol Junqueras, que el jutge manté a la presó, obté de 35 a 36 escons, amb un 23,97% dels vots, i se situa com a primera força del nou Parlament de Catalunya. Junts per Catalunya (JuntsXCat), encapçalada des de l’exili a Bèlgica pel president Carles Puigdemont, aconsegueix entre 24-26 escons i un 17,06% i queda en tercer lloc. La CUP, encapçalada per Carles Riera, perd 2 escons i passa de 10 a 8, amb un 6,40% dels vots.

A la demarcació de Girona, ERC i JuntsXCat es disputen un escó que, en caure en tot cas en el còmput dels independentistes, completa els 68 necessaris per garantir-se la majoria absoluta al Parlament. A la banda alta de la forquilla, ERC, JuntsXCat i la CUP poden arribar fins a 70 escons, dos menys que els 72 assolits a les eleccions anteriors. Els de Junqueras i Puigdemont sumarien en aquesta hipòtesi 62 escons, és a dir, repetirien per separat el resultat de JxSí del 27-S del 2015. El percentatge de vot total del bloc independentista és del 47,43%, és a dir, 0,37 dècimes menys que a les plebiscitàries del 2015, quan JxSí i la CUP van collir el 47,8% de les paperetes.

S'està carregant...

El PP, última força

L’unionisme queda força lluny del bloc independentista, tot i avançar posicions de manera important. C’s, que seria segona força amb Inés Arrimadas com a candidata, passa de 25 a 31-32 escons, amb un 22,82% del vot estimat. També creix el PSC de Miquel Iceta, que seria la quarta força i passaria de 16 diputats a 17-18 al nou Parlament, amb un 13,46% dels vots. El PP, encapçalat per Xavier García Albiol, en canvi, s’ensorra: es converteix en l’última força de la nova Cambra, amb 6-7 escons —en tenia 11— i un 6,18%, i quedaria així fins i tot per darrere de la CUP.

Els partits unionistes assoleixen un màxim de 57 escons, 15 menys que els independentistes, i es queden 10,4 punts per darrere, amb un 42,46% del vot estimat. Certament, retallen distàncies: són 5 diputats i 3,35 punts percentuals més que als anteriors comicis, però és un avenç de totes totes insuficient per sustentar una hegemonia espanyolista al nou Parlament.

Pel que fa als comuns, partidaris del referèndum però contraris a la independència, Xavier Domènech no aconsegueix superar amb la nova llista Catalunya En Comú-Podem, auspiciada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la discreta marca assolida el 2015 per Lluís Rabell al capdavant de Catalunya Sí Que Es Pot. Així, tot i millorar lleugerament en percentatge de vot, d’un 8,94  a un 9,30 a l’enquesta, es queda amb els mateixos 11 diputats que tenia.

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Catalunya.
  • Univers: població a partir dels 18 anys i amb dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017.
  • Mètode: enquesta telefònica en forma de tracking.
  • Tècnica de mostreig: estratificat de forma aleatòria i proporcional segons quotes per província, sexe, grups d’edat i tipologia de ciutat segons comportament electoral; i es sobrerepresentaran les 3 demarcacions menys poblades (Tarragona, Girona i Lleida) per assegurar una mostra mínima representativa per realitzar extrapolacions de resultats electorals, i posterior aplicació de coeficients de ponderació.
  • Mostra: 200 enquestes diàries, fins completar 1.000 enquestes. El tracking de cada dia anul·la les primeres 200 i es substitueixen per les 200 del darrer dia.
  • Condicions estadístiques: amb un nivell de confiança del 95,5%, per les 1.000 enquestes el marge d’error total és del +3,16%.
  • Data treball de camp: des de divendres 1 de desembre de 2017 fins dimarts dia 5 a les 16.00 hores.