Tensió aquest matí al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Dos grups de joves, uns d'estètica neonazi i uns altres antifeixistes, s'han enfrontat al campus de Bellaterra.

Tot ha començat quan el grup d'una vintena de neonazis s’ha concentrat al migdia davant de la Facultat d’Economia per donar suport a un acte convocat pels joves de Societat Civil Catalana. Aquests es queixaven d'una suposada agressió que haurien patit aquest dimarts a la paradeta de la seva entitat a la plaça Cívica de la UAB. 

La notícia de la presència de neonazis ha corregut entre els estudiants i  el col·lectiu antifeixista del campus ha convocat a través de les xarxes una concentració de protesta.

Els membres del servei de seguretat privat del campus s'han mobilitzat per fer un cordó entre els dos grups i evitar que s'enfrontessin. L'operació no ha tingut èxit, ja que quan els membres de SCC ha plegat la carpa, els encarregats de seguretat han acompanyat els joves d'estètica feixista fora del campus, però els dos grups han acabat trobant-se. 

En aquell moment, ha començat una baralla entre ells amb crits i agressions físiques. Enmig dels fets, ha resultat ferit un membre de la seguretat privada, que ha rebut un cop d'ampolla de cervesa al cap, i un mosso de paisà. Finalment, ha hagut d'intervenir la brigada antiavalots dels Mossos d'Esquadra, ja mobilitzada a l'accés de l'AP-7 amb més de 20 furgonetes, que ha escortat els joves neonazis fora del campus.

La universitat ha fet un comunicat oficial de condemna "sense pal·liatius" pels fets esdevinguts i ha expressat rebuig absolut a les ideologies totalitàries a la universitat. 

SCC es desmarca dels fets

El president de l'entitat, Rafael Arenas, ha explicat que els joves s'han identificat com "Nazis de Sabadell" i ha afirmat que el grup de persones amb estètica feixista "no estan vinculades" al seu acte i rebutja els fets. "Si és veritat que són nazis, la nostra més absoluta condemna perquè nosaltres som una associació democràtica i ens fa fàstic la gent que no respecta els valors democràtics", ha assegurat Arenas. 

SCC diu que han estat elles mateixos qui han requerit la presència d'agents de seguretat i en fan la seva pròpia lectura a través de la xarxa:

La versió dels estudiants

En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha afirmat que es tracta del mateix grup neonazi que va atacar un centre social a Sabadell. El sindicat, contradient la versió de SCC, ha denunciat complicitats entre aquesta entitat i els manifestants d'extrema dreta.

SEPC, arrel dels incidents, ha decidit exigir l'expulsió de SCC com a col·lectiu de la UAB. "Mai no tolerarem la presència de feixistes a la UAB, emmascarats o no, si el rectorat no actua, nosaltres no farem ni un pas enrere" asseguren.