L'escenari d'unes noves eleccions a Espanya s'apropa. A hores d'ara, no hi ha cap acord d'investidura que sumi una majoria absoluta, o simple, per ser aprovat pel Congrés, i si aquesta situació no canvia, el 3 de maig es dissoldran les Corts i es convocaran nous comicis per al 26 de juny. En conseqüència, les principals forces polítiques espanyoles, Partit Popular (PP), PSOE, Podemos i Ciutadans (C's) comencen a prendre posicions per enfrontar el nou estadi electoral en condicions òptimes. Aquest fet ha comportat una sèrie de moviments interns dins dels partits en les darreres hores, per tal de partir amb avantatge dels respectius adversaris, alhora que lligar curt els propis socis.

Ampliar l'acord PSOE-C's

Dimecres hi haurà la reunió entre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en un darrer intent abans d'abandonar qualsevol possibilitat de pacte, que tampoc sembla que hagi de materialitzar-se. Sánchez es troba lligat a l'acord amb Ciutadans, i el seu president, Albert Rivera, no sembla disposat a modificar-lo. De fet, deia el diputat de C’s, Miguel Gutiérrez, dilluns al Congrés, que al llarg de la setmana el seu partit presentaria un document “millorat” on incorporaria el resultat de les diverses taules de diàleg que els socialistes han mantingut amb els taronges durant les darreres setmanes. És a dir, amb l’associació d’autònoms, la Unió Fotovoltaica, el Tercer Sector, la patronal CEOC i CEPYME, entre altres institucions de la societat civil. Com algunes fonts de C’s han comentat a El Nacional, l’objectiu és ampliar punts que van quedar poc aprofundits o que podrien haver estat obviats pels equips negociadors. La base de suport està limitada a hores d’ara per la dreta, amb un Partit Popular (PP) que només firmaria una entesa liderada per ell. No obstant això, fins a principis de maig, els taronges no “tiren la tovallola”, en paraules del diputat, per acostar-se al PP.

Reunió Sánchez-Iglesias

Aquest moviment d'última hora, així com la reunió de Sánchez i Rivera la setmana anterior, denota certa inquietud entre les files del partit liberal, davant la possibilitat que el socialista pugui temptejar Iglesias en la trobada. "Si prefereixen un acord amb ells, que el signin", deia el president de C's, evidenciant que ells trencarien el seu. Malgrat això, Podemos renunciarà a tot govern que no sigui “a la valenciana”, encara que els sondejos puguin donar-li un retrocés electoral o algunes confluències presentessin problemes de reedició. Tampoc li sortirien els números amb un Podemos sense En Comú Podem, ja que el seu cap de llista, Xavier Domènech, va reiterar durant els darrers dies que en cap cas s'abstindria el seu grup. 

Consell ciutadà, Podemos

El partit morat no nega haver passat per dissensions internes, fruit del seu ràpid creixement, alhora que assentament com a formació, com ells afirmen. Les dimissions a Madrid, a causa de la “gestió ineficient” de Sergio Pascual que va comportar-ne la destitució. El nou càrrec serà ocupat per Pablo Echenique, líder aragonès. Alhora, la desaparició temporal d’Íñigo Errejón, segons el número u, “absent” perquè feia les “tasques” de la secretaria política, feia pensar a alguns que les tensions comportarien l’abstenció d’Iglesias. La diputada Tania Sánchez va afirmar que Errejón "s'estava prenent un respir", negant un possible distanciament d'aquest. Però la suposada abstenció va ser negada a aquest diari, malgrat el front obert a Catalunya, entre el parlamentari Albano-Dante Fachin i el congressista Raimundo Viejo, que podrien arribar a enfrontar-se a les primàries catalanes per la direcció de Podem. Precisament, dissabte 2 d’abril, tindrà lloc el consell ciutadà de la formació morada, que és dels màxims òrgans interns del partit, on la presumpta pugna interna podria emanar sobre la deriva a emprendre. 

Congrés Federal, PSOE

La data del Consell de Podemos coincideix amb el comitè federal del PSOE, on fixaran el canvi de dia per celebrar el proper Congrés, on es triarà un nou secretari general. Els terminis inicials eren el 8 de maig com a dia de votació, si hi havia més d’un candidat, sent el 21-22 la celebració de la reunió amb els barons, i del 14-25 d’abril el moment per presentar els avals dels opositors. Els sectors anomenats “crítics” eren partidaris d’avançar la reunió. Tanmateix, si hi ha consens, es podria posposar per a després de la formació de govern, potser, per minimitzar els costos a assumir de donar una imatge pública de fragmentació i generar un canvi de líder, enmig de les negociacions. En aquest escenari, la presidenta andalusa, Susana Díaz, no descarta la voluntat de presentar la seva candidatura, ni la confirma, per bé que del seu nucli més immediat emanen veus que ja donen per suposada l’ofensiva de la sevillana al madrileny, on la primera podria tenir a punt els avals necessaris.

El Govern en funcions es mou, el PP no

Abans que la dissolució de les Corts sobrevingui, el PP és l’únic que no ha fet moviments de darrer minut per encarar el 3 de maig. El seu líder, Mariano Rajoy, va anunciar que no renunciaria al càrrec, ni s’abstindria per formar la gran coalició amb PSOE i C’s. Rajoy trucarà a Sánchez, però sense cap altra oferta que aquesta. Ara bé, el seu Govern en funcions sí que enfrontarà sotracs. La junta de portaveus del Congrés valorarà, entre els punts del dia d'avui, si dur l’equip del PP al Constitucional per redimir el conflicte d’atribucions entre legislatiu i executiu. Això, fins a la dissolució de les Corts, presumiblement el 3 de maig, si com és d'esperar, Sánchez i Iglesias no apropen posicions.