Després que diumenge tragués a la llum que, segons una enquesta seva, la independència guanyaria amb un 50,1% en el referèndum, avui El Español va un pas més enllà i publica que el 'sí' s'imposaria amb un 72% dels vots i amb una participació del 50% l'1-O. Ara bé. Aquestes dades no són del tot positives pel diari citat perquè, tot i que superaria el 9-N, no arribaria al 55% que, segons una enquesta del mateix rotatiu, dona suport al referèndum. 

Segons els de Pedro J.Ramírez, "la participació pot variar en funció dels esdeveniments", és a dir, que hi ha votants de Cs, PSC i PP que anirien a votar 'no' només perquè no guanyi la independència, però que l'1-O hauran de veure què passa perquè si acudeixen a les urnes, anirien en contra de les instruccions dels seus respectius partits.

Aquest diari també subratlla que els dubtes en el sentit del vot només l'ofereixen Podemos i Catalunya En Comú perquè, d'una banda, el 82% dels seus votants asseguren que aniran a les urnes, mentre que només el 50% hi donaria suport. A banda d'això, assenyalen que els votants d'ERC, el PDeCAT i la CUP participarien massivament a favor del 'sí' i que només el 6% dels votants del PSC estan a favor de la independència.

El Español destaca que un terç dels votants de Cs i PP i quasi la meitat dels del PSC aniran votar al referèndum i que, si finalment és així, la participació pujaria fins el 67%. Tanmateix, però, els líders d'aquests partits estan demanant als seus votants que no vagin a les urnes l'1-O.

Atemptats i sentiment

Segons apuntava diumenge el diari citat, "el sentiment separatista va créixer després dels atemptats de Barcelona i Cambrils". Ara bé. També posava damunt la taula que "després dels dubtes sobre la gestió de la informació per part de les institucions catalanes aquesta dada va decréixer".

La conclusió que extreia fa dos dies de tot plegat és que "si no hi hagués sobresalts externs a la vida política, els independentistes continuarien sent majoria clara en un moment clau de l'anomenat procés que impulsen els sobiranistescatalans".

Després d'aquesta, la següent conclusió era que els ciutadans que més suport donen a la independència són els que voten el PDeCAT, ERC i la CUP, mentre que els que voten Cs, PSC i PP no ho fan. De CSQP deixen clara la seva "confusió" i asseguren que un 47% dels seus votants sí que volen la independència, mentre que un 43% no la volen.