El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha acusat aquest dimarts el Govern i JxSí de posar en risc la legalitat per haver assegurat que desobeirà el Consell de Garanties Estatutàries, i ha apel·lat a l'article 76.4 de l'Estatut que assenyala que els dictàmens d'aquest òrgan són vinculants. El portaveu, però, ha oblidat que aquest és un dels articles que va retallar el Tribunal Constitucional el 2010.

El Consell de Garanties va dictaminar la passada setmana que la disposició addicional 31 dels pressupostos, en què el Govern es compromet a dotar econòmicament el referèndum si hi ha un acord amb l'Estat o un canvi de la normativa, és inconstitucional.

Fernández ha citat explícitament l'article 76.4 de l'Estatut aprovat al Parlament el 2006 que assenyala que "els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries tenen caràcter vinculant amb relació als projectes de llei i les propostes de llei del Parlament que desenvolupin o afectin drets reconeguts per aquest Estatut".

"Ho diu clarament", ha reblat després de recordar el contingut de l'article citat: "No cal més debat, l'Estatut és claríssim".

Això no obstant, aquest article va ser declarat inconstitucional i nul en la sentència del Tribunal Constitucional del 28 de juny del 2010.

"El procés no té respecte per la legalitat catalana", ha retret el portaveu del PP després de denunciar que des del Govern i els partits independentistes s'ha assegurat que no es farà cas al dictamen del Consell. Fernández ha contraposat aquesta actitud amb el paper dels quatre partits de l'oposició que representen PP, PSC, Cs i CSQP.