El parlament Basc ha rebutjat aquest dijous la iniciativa d'EH Bildu que proposava de reconèixer la República de Catalunya, però ha aprovat, amb els vots de la coalició i del PNB, una iniciativa en què la cambra basca mostra el seu "respecte i acompanya" les resolucions aprovades pel Parlament el 27 d'octubre passat.

EH Bildu ha portat a la Cambra una moció en la qual demanava que el parlament basc reconegués la República de Catalunya "proclamada pel Parlament com a conseqüència del referèndum celebrat el passat 1 d'octubre". Tanmateix, el text no ha tirat endavant perquè el PNB s'ha abstingut i la resta de formacions hi han votat en contra. Finalment, el text que s'ha aprovat ha estat l'esmena de totalitat presentada pel PNB, que ha obtingut el suport dels jeltzales i EH Bildu, l'abstenció d'Elkarrekin Podemos i el vot en contra de PP i PSE, aquest últim, soci de govern del PNB.

D'aquesta manera, segons el text aprovat, el parlament basc "respecta i acompanya" les resolucions que van ser adoptades pel Parlament sobre la sobirania de Catalunya i el procés constituent en la sessió del passat 27 d'octubre. Així mateix, mostra el seu rebuig a les "mesures excepcionals d'intervenció", que han estat adoptades pel Govern central a l'empara de l'article 155 de la Constitució espanyola, "amputant" la representació institucional de Catalunya i la seva capacitat d'autogovern, convertint-lo en una Carta Atorgada, en lloc d'un dret inherent a la nació catalana".

Finalment, la cambra basca manifesta que "correspon exclusivament a la societat catalana i a la seva legítima representació institucional determinar el seu futur, atenent vies exclusivament pacífiques i democràtiques".

Durant el debat, la parlamentària d'EH Bildu Maddalen Iriarte ha denunciat que Espanya "mai en la seva història no ha negociat ni ha intentat arribar a pactes per la seva pròpia voluntat", i ha posat com a exemple que "encara que hagin passat diversos segles, a Holanda, Flandes i bona part de Bèlgica l''home del sac' es diu Duc d'Alba, i és la figura que serveix per espantar els nens, perquè encara tenen a la memòria les tropes espanyoles que van entrar a mata-degolla per reprimir les ànsies de llibertat".

Després de defensar que "les institucions catalanes i els seus representants polítics, han fet allò que van prometre quan es van presentar a les eleccions: proclamar la República catalana", ha criticat l'aplicació del 155 per part de PP i PSOE, i els ha acusat de "falsificar documents per desacreditar, per exemple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i intentar sembrar la confusió".

"Ho fan perquè saben que és l'única manera de sortir-se amb la seva, que s'escampi el desànim entre els demòcrates, que s'escampi el desànim entre els independentistes, que no vagin a votar el proper dia 21 perquè, si tornen a les urnes els més de dos milions de ciutadans que van optar per la independència l'1 d'octubre, no hi ha ni diplomàcia ni premsa ni ningú que pugui continuar cobrint les vergonyes d'Espanya", ha defensat.