El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha assegurat que Catalunya "va directament, sí o sí, a fer un referèndum", i el Govern espanyol, que "és conscient d'això", està "desplegant tota una bateria d'ofertes de diàleg artificial, que no se sostenen en res tangible".

En declaracions a Radio Euskadi, Egibar s'ha referit, així, al text de suport acordat aquest passat dijous per PNB, EH Bildu i Elkarrekin Podemos al "procés polític i democràtic iniciat pel Parlament de Catalunya" amb l'objectiu de fer un referèndum d'independència entre la ciutadania catalana". Aquestes tres formacions també es van solidaritzar amb Catalunya, amb el Govern de la Generalitat i amb la presidenta de la Cambra autonòmica, Carme Forcadell, cridada a declarar aquest passat divendres davant del Tribunal Superior.

Egibar ha lamentat que és "l'enèsima vegada que parlem de la judicialització de la política" i ha assenyalat que, en el cas de Catalunya, "topen frontalment dues estratègies, una que evidentment busca la bilateralitat, que ha estat des del començament l'estratègia de les institucions catalanes", que té com a resposta "una estratègia unilateral, i molt sòlida, d'un Estat que no vol admetre una realitat diferent a la seva pròpia, que no admet la realitat nacional catalana ni la realitat nacional basca i envesteix d'aquesta manera".

Coherència política

Segons la seva opinió, la posició de les institucions catalanes de seguir endavant amb el procés independentista "es tracta, en el fons, d'una qüestió de coherència política respecte a les actuacions institucionals i decisions que han adoptat des de Catalunya i de dignitat democràtica". "Abans era bo Maragall a Catalunya i dolent aquí Ibarretxe, però ara se'n va tornant i es diu que el català és el dolent i perniciós", ha dit, per considerar que, "en comptes de buscar comparacions i antagonismes, del que es tracta és de buscar i avançar en l'aprofundiment democràtic, i no constrènyer, sinó eixamplar".

En aquest sentit, ha indicat que "quan s'està parlant d'eixamplar les vies democràtiques, conciliar el principi de legalitat amb el principi democràtic, estem parlant de contraposar a una democràcia formal, artificial i bàsicament nominal, una democràcia participativa que sigui, alhora, evolutiva, eficaç i resolutiva".

Després d'advertir que "la convivència com no es pot imposar, ni a l'ordre personal i menys en el que és la convivència entre pobles i nacions", Egibar ha afirmat que Catalunya "està buscant aquest espai de convivència des de la bilateralitat", tot i que "una altra cosa és que necessàriament se li obligui a desenvolupar una estratègia unilateral, però és evident que és per coherència democràtica i per dignitat democràtica".