"Me n'alegro que ERC, després de dues campanyes electorals dient que el referèndum és pantalla passada, vingui al nostre espai". Són declaracions del portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, en referència a les crides que va fer ahir ERC en l’acte que va celebrar al CCIB. El diputat dels Comuns ha recordat que el seu espai ha "defensat com ningú" el referèndum, l'ha col·locat a l'agenda estatal i hi ha buscat suports internacionals.

Tot això ha passat en l'últim taller de debat ideològic a La Farga de L'Hospitalet de cara a l'assemblea fundacional dels comuns. Domènech ha insistit a impulsar una llista de consens inicial que integri "totes les sensibilitats" del nou espai. Ha apuntat, també, que veu "legítim" que dirigents com Albano Dante Fachin, líder de Podem, defensin altres opcions.

"Sempre hem estès la mà que la majoria governamental torni a la majoria social", ha recordat Domènech als republicans. "I estem contents que hi hagin tornat". En aquest sentit, ha afirmat que les formacions dels Comuns han "treballat com ningú" pel referèndum i que han arrossegat suports internacionals que "no s'havien aconseguit mai" des del Govern. 

Domènech ha fet referència al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la disposició addicional dels pressupostos: "Algunes formules jurídiques de la majoria governamental no acaben de funcionar". És per això que el portaveu dels Comuns al Congrés ha reclamat a JxSí i CUP que "no es tirin trets al peu" a l'hora de reclamar el dret a decidir. "Haurien de reflexionar una mica", ha afegit sobre la posició del Consell.