L’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, va tenir ahir un dia de “reunions interessants” al Parlament. Es va reunir amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i amb el president del grup parlamentari del PP, Xavier Garcia Albiol.

Manley, que al vespre va acudir al Barça-Arsenal, va entrevistar-se també al palau de la Generalitat amb el president Carles Puigdemont. I ho va anar retransmetent tot a través del seu tuiter.

Va explicar que havia trobat el Parlament “impressionant” i que va dinar en una taula a l'escenari del Liceu amb les directives del Barça i de l'Arsenal després de ser rebut per membres del cor del teatre.

El que no va explicar és que la raó per la qual va voler entrevistar-se amb els grups de l’oposició al Parlament era per conèixer la seva versió del que està passant a Catalunya i què passarà, a més de sondejar-los sobre com interpreten la situació política a Espanya.

Manley no és, però, l'únic membre del cos diplomàtic acreditat a Espanya que s’ha acostat als grups de l’oposició per conèixer la seva opinió sobre el procés polític que es viu a Catalunya.

Dinamarca, Canada, Irlanda

Representants del cos diplomàtic, majoritàriament els ambaixadors acreditats a Madrid, s’han posat en contacte amb responsables dels grups de l'oposició les darreres setmanes. Irlanda, Dinamarca, Canadà,...

La diplomàcia s’està interessant pel que passa a Catalunya. I vol saber el que pensen els grups de l’oposició, i també el que en pensa Junts pel Sí. Tots han trobat peticions en aquest sentit. Tret de la CUP, que assegura que no n’ha rebut cap.

Igualment, i malgrat la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la conselleria d'Exteriors, s’interessen per parlar amb el responsable d'aquest departament, Raül Romeva, amb la voluntat d'aprofundir en la informació sobre com s'està plantejant el procés sobiranista a Catalunya.

Així ho asseguren fonts del departament d'Exteriors, que expliquen que també el ministre José Manuel Garcia Margallo li ha fet arribar un missatge a Romeva, a través del vicepresident Oriol Junqueras, amb qui va mantenir una conversa telefònica, per deixar clar que, tot i l’ofensiva legal del govern espanyol, això no afecta la bona relació que van cultivar durant l’època que van compartir al Parlament europeu.

Sánchez admet l’error

També la trobada que dimarts van mantenir Puigdemont i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, continuava ahir provocant expectació al Parlament. Tant des del Govern com des del PSC es destaca el bon to de la conversa. La voluntat de mantenir més contactes. “Si hi ha canvi de govern a Espanya, canvia l’escenari i s’obren possibilitats d’acords concrets per desbrossar el camí a negociacions més serioses”, apunta un dirigent socialista sense entrar en més detalls.

De fet, davant els retrets del president a Sánchez per les declaracions sobre la crisi de convivència a Catalunya, el líder socialista va admetre que no havien estat afortunades i es va comprometre a no tornar a repetir aquesta mena de valoracions. Un altre gest.

Si Sánchez va assegurar en acabar la conversa que havia trobat en Puigdemont una rebuda més cordial del que s'esperava, al president li va cridar l'atenció que estava parlant amb un candidat a la presidencia del govern espanyol més que no pas amb el secretari general del PSOE.

Junqueras-Montoro

Igualment l’agenda del vicepresident, Oriol Junqueras, que divendres es reunirà a Madrid amb el titular d’Hisenda, Cristobal Montoro, es va convertir ahir als passadissos del Parlament en un tema d’interès.

Des de la vicepresidència no es contempla amb especial optimisme el resultat d’aquesta trobada que, això sí, obligarà Junqueras a acudir al ministeri. No obstant, situa el vicepresident com un dels membres del Govern més connectats a Madrid.

Junqueras s’ha reunit ja amb el titular d’Economia, Luis De Guindos, i ha conversat telefònicament amb José Manuel García Margallo, a banda de les trobades que ha tingut amb el titular d’Indústria, José Manuel Soria, amb motiu del Mobile, i converses telefòniques amb el titular d’Interior, Jorge Fernández.

Els contactes del vicepresident, però, no són només amb membres de l'executiu espanyol. També en fa amb altres formacions de la cambra catalana. Precisament ahir va resultar especialment cridanera la llarga conversa que va mantenir amb el primer secretari del PSC, en un dels festejadors dels passos perduts del Parlament. En l'últim de tots, i el més discret. Fonts socialistes neguen que aquest grup estigui negociant els pressupostos i circumscriuen la conversa a un "intercanvi d'opinions" sobre diferents temes.

Això no obstant, la cintura política d'Iceta per tancar pactes comença a provocar admiració al Parlament. Els alcaldes del PSC governen a Tarragona amb PP i Unió, i a Lleida amb Ciutadans; els socialistes acaben de tancar un acord de govern per fer costat a CDC a Girona i negocien col·laborar amb Podem a Barcelona. Tota una marca.