Junts pel Sí ha perdut aquest dijous cinc votacions al Parlament degut al posicionament del seu soci parlamentaris, la CUP, i s’ha quedat sola en diverses mocions promogudes per l’oposició.

Com que Junts pel Sí no té majoria absoluta al Parlament, la CUP ha estat un dels grans aliats de la coalició durant aquesta legislatura. Aquest dijous però, la formació anticapitalista ha votat en el mateix sentit que els grups de l’oposició o s'ha abstingut, i ha posat de manifest els difícils equilibris entre els dos grups independentistes.

El cas més sonat ha estat la reprovació del nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3, en què Junts pel Sí ha estat l’únic grup que hi ha votat en contra. “Són vostès uns cracs”, ha assegurat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, en el debat al ple. Segons considera, amb el nomenament de Sanchis com a director de TV3 Junts pel Sí "ha aconseguit" posar d’acord tota l’oposició i ha dividit el grup del Govern.

Altres dues mocions que han evidenciat les discrepàncies del grups de la cambra amb Junts pel Sí han estat referides a l’educació infantil. En concret, una moció del PSC que insta al Govern a recuperar la coresponsabilitat en el finançament del servei públic de les guarderies municipals pel proper curs, i una moció sobre el mateix àmbit del PP català.

Les escoles bressols són, de fet, un tema que porta cua després de conèixer-se que els pressupostos de la Generalitat no destinen cap partida a les guarderies. El PSC i Catalunya Sí Que es Pot van exemplificar el seu rebuig en aquest sentit en una reunió amb representants dels municipis en què demanaven que la Generalitat es fes càrrec del finançament de l’educació dels nens de zero a tres anys.

La quarta votació perduda per JxSí ha estat en un punt d'una moció del PSC sobre despoblació a les zones rurals, que insta a presentar abans de tres mesos un pla per garantir la cobertura de telefonia mòbil i la connexió d'internet a tot el territori català.

També s'ha quedat sol el grup que dóna suport al Govern a diversos punts d'una moció de Ciutadans sobre els serveis socials relacionats amb el trastorn de l'espectre autista, com la proposta de posar en marxa en el termini de tres mesos una línia específica de subvenció a entitats de caràcter local i comarcal del tercer sector que treballin amb nens, joves i adults diagnosticats amb aquest trastorn, en què Catalunya Sí que es Pot s'ha abstingut.