Quan falta menys d'una setmana perquè es debati en comissió la proposta dels pressupostos de cada conselleria, la CUP pressiona més i demana al president, Carles Puigdemont, que s’impliqui més en la negociació pressupostària. En una conferència política a Barcelona, el diputat Benet Salellas ha dit, literalment, que cal que el president “s’arremangui i que vingui a treballar en el procés dels pressupostos”. Però no només això, els cupaires han exigit al Govern que activi de forma imminent la preparació del referèndum i el procés constituent.  

Tot plegat en una conferència política que ha comptat amb la intervenció de Salellas, Eulàlia Reguant, Quim Arrufat i Anna Gabriel. El faristol de la sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona ha estat presidit pel lema de la conferència: “2017: Tombem el règim, construïm la República”.

Entre els assistents, una vintena de representants d’altres partits i entitats sobiranistes: Jordi Turull (JxSí), Joan Tardà (ERC), Antoni Castellà (Demòcrates), Jordi Cuixart (Òmnium), Xavier Domènech i Mercè Sibina (ECP), i Albano Dante Fachin (Podem).

Pressupostos

L’acte ha començat amb la intervenció de Salellas, que ha destacat que tant els cupaires com el president Puigdemont, tenen en comú que “no han vingut a fer política per interès personal”. Des d’aquesta actitud compartida, Salellas ha demanat al president que “s’arremangui” i que s’impliqui en primera persona i a fons en la negociació dels pressupostos. D'aquesta manera, Salellas pressona al president però també ha deixat entreveure que la sintonia amb Puigdemont és més alta que amb altres interlocutors.

“Tot i que hi ha qui diu que ens ho han ofert tot, el Govern no ha accedit a res”, ha assegurat Salellas, que també ha insistit que els cupaires només han posat dues qüestions sobre la taula i que entenen que són una “necessitat”: una escola pública i un sistema fiscal just.

Segons la CUP, de moment, el Govern no ha accedit a res en aquesta qüestió.

Eulàlia Reguant ha recordat que serà el dia 28 quan la militància de la CUP decideixi si dóna suport o no a la proposta de pressupostos. Reguant ha avançat que, per exemple, proposen finançar la Renda Garantida de Ciutadania rebaixant un 14% el sou dels alts càrrecs del Govern i l’administració. També proposen que l’administració imposi un salari mínim de 1.200 euros/mes per als treballadors dels subcontractes.

Referèndum

Pel que fa al referèndum, Anna Gabriel ha demanat al Govern que n’activi els preparatius de forma imminent. “És la clau de volta de la legislatura -ha afirmat- Ha arribat el moment de passar de les paraules, als fets”.

Com ja és habitual, Gabriel ha insistit que no hi ha marge per a la via pactada i ha advertit que l’Estat impugnarà la legislació sobre la que es convocarà el referèndum. “En aquell moment, cal seguir endavant amb la llei impugnada”, ha assenyalat.

També ha advertit que cal cercar suports internacionals al referèndum però que això no por ser “un element dilatori sinó accelerador”, i ha dit que s’ha de treballat amb la idea d’avançar-ne, si cal, la convocatòria.  

Per últim, la dirigent de la CUP s’ha compromès a no convertir el referèndum en una qüestió tàctica i electoralista entre partits. “El referèndum es pot fer i s’ha de poder fer, és de la gent i no dels partits, no el podem encallar. No és patrimoni de ningú”, ha conclòs.

Procés Constituent

L’últim a intervenir ha estat el membre del secretariat, Quim Arrufat, qui ha instat al Govern a “posar-se les piles amb el procés constituent” com a element fonamental per a fer de la República una realitat.