El diputat de la CUP Benet Salellas afirma que la seva formació exigirà a Puigdemont que fixi "una data i un instrument" per exercir el dret a l'autodeterminació en la negociació per avalar la qüestió de confiança a la qual el president de la Generalitat ha de sotmetre's el 28 de setembre. 

En una entrevista a Europa Press, ha concretat que una legislatura excepcional ha d'incloure "una data per resoldre definitivament l'exercici del dret d'autodeterminació" dins de la segona part de la legislatura i crear un instrument perquè el poble es pronunciï sobre aquest extrem.

"La data hauria de ser durant el primer semestre de 2017 i l'instrument el referèndum", ha explicat Salellas, que ha aclarit que no són especialment fetitxistes en aquest sentit, perquè els cupaires creuen que és una qüestió de país, que ha d'abordar-se amb el màxim nombre de partits i amb les entitats independentistes. Ha considerat que si es fixa data i instrument "la resta anirà rodat, perquè a més allunyarà el fantasma del processisme d'una vegada per totes".

També ha defensat que la fórmula refrendària és la que més s'acceptarà internacionalment. Per Salellas, no s'entendria que se celebrés només un referèndum per a una futura constitució catalana, que servís per validar el procés independentista. "Primer hem de decidir si volem constituir-nos en república", ha defensat.

Pressupostos 

Els cupaires esperen que Puigdemont els convoqui en els propers dies a una reunió per abordar la qüestió de confiança. Serà llavors quan li lliurin el document polític 'Enfilem-nos', treballat des de les assemblees territorials, que conté el seu full de ruta per a la segona meitat de la legislatura extraordinària.

Malgrat que el Govern insistirà a incloure els pressupostos en el seu aval a la qüestió de confiança, Salellas ha reiterat que la seva formació no ho vincula, entre altres raons perquè en aquell moment el projecte de finances públiques "ni s'haurà entrat al Parlament". No obstant això, ha donat pistes dels pressupostos que veurien amb bons ulls i estan vinculats al compromís del Govern amb el procés independentista: "Cal veure si són uns pressupostos al servei del dret d'autodeterminació i de la ruptura o si són autonòmics".