La CUP reuneix aquest dissabte el seu consell polític, els representants de les territorials, a Cardedeu (Vallès Oriental) per aprovar el reglament de renovació del secretariat nacional (SN), després de la dimissió en bloc de sis dels seus 15 membres en plena campanya electoral amb dures crítiques contra la formació anticapitalista per la seva gestió en qüestions com ara el debat d'investidura o l'esmena a la totalitat dels pressupostos. No obstant, a més d'aquesta qüestió, el principal òrgan de decisió de l'esquerra anticapitalista entre assemblees iniciarà el debat sobre la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segons apunten fonts coneixedores a El Nacional. Ara bé, aquesta decisió final estarà en mans com sempre d'un consell polític més el grup d'acció parlamentària. 

Sobre la qüestió de confiança, malgrat que els cupaires han intentat evitar reconèixer públicament en els darrers dies que el referèndum unilateral d'independència (RUI) sigui una condició per donar-hi suport, el cert és que la formació anticapitalista té clar que cal aclarir aquest debat abans que acabi l'estiu i tenir un calendari clar d'autodeterminació. "És un tema prou important com per no esperar a setembre", defensen aquestes mateixes fonts. En la línia del que va defensar ahir el diputat de la CUP Benet Salellas quan va reconèixer que el RUI podria "facilitar" el tràngol de la qüestió de confiança. Per això, els cupaires reclamaven aquest dijous al president Carles Puigdemont la convocatòria d'una cimera a Palau amb les forces independentistes i sobiranistes per acordar "el com i el quan" del referèndum unilateral d'independència a Catalunya amb caràcter vinculant.

A més, la formació anticapitalista afronta un procés intern de renovació que ha de culminar amb un nou secretariat nacional abans de l'agost, per tant, els tempos electorals s'han escurçat amb un clar objectiu: encetar el mes de setembre amb el debat de la qüestió de confiança i els possibles pressupostos del 2017 amb un màxim consens intern. Això significa que durant aquest mes de juliol, s'hauran de tancar aquelles candidatures conjuntes amb 11 membres que vulguin optar al SN així com les quatre candidatures individuals que també ho vulguin intentar, a més de la votació. La novetat d'aquesta cita electoral cupaire és que per primera vegada es podrà votar de manera telemàtica, d'acord amb el que es va aprovar en l'assemblea nacional d'Esparreguera (Baix Llobregat) del 22 de maig. 

De fet, és en aquest escenari, on s'està intentant negociar una única candidatura "de consens" que obtingui tant si com no el suport del 65%, com a mínim, de la militància, tal com preveuen els nous estatuts organitzatius de la CUP.  Al darrere d'aquesta opció hi està treballant l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat amb l'ajuda d'un parell o tres de persones que coneixen bé el territori per tal de satisfer totes les veus internes de la CUP, però de moment no hi ha cap nom concret sobre la taula. Té de marge fins a mitjans de juliol per intentar tancar una llista de consens.