Trenta-sis anys després, el paranimf de la Universitat de Barcelona ha tornat a acollir un clam en defensa del poble de Catalunya i de la seva llibertat. L’any 1981, ho va fer en l’acte de naixement de la Crida per la Solidaritat. Aquest  2017, la mateixa entitat, juntament amb ANC i Òmnium, han omplert la sala històrica per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

Quasi cinc minuts de crits de 'llibertat' han emplenat el paranimf

L’acte ha estat presidit per una cadira amb un llaç groc que inicialment havia d’ocupar el conseller de Justícia, Carles Mundó, empresonat la setmana passada. En el seu nom, ha parlat l'exconseller de Cultura i president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, que ha demanat que el poble català es faci seva la "responsabilitat i l'obligació" de treure de la presó els representants polítics i socials de l'independentisme.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha defensat l'alliberament d'aquells que "només han tirat endavant els anhels de gran part del poble de Catalunya". Per això, els ha animat a "no tenir por" i s'ha mostrat convençut que no es renunciarà a "allò que som, que sentim i que volem fer". "Amb les armes de la democràcia i el moviment pacífic, aconseguirem els nostres objectius", ha cridat.

acte crida llibertat jordis ub paranimf - sergi alcazar

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoverro, ha denunciat que els Jordis han estat empresonats pel seu compromís amb "la causa de la república catalana". De cara als propers dies de mobilitzacions, Alcoverro ha cridat a participar tant a la vaga d'aquest dimecres com a la manifestació del proper dissabte. "Els presos s'ho mereixen", ha insistit.

Suport a les famílies

Entre els parlaments, s'ha deixat un espai especial per donar veu a les famílies de Sànchez i Cuixart, a través de les seves esposes. La parella de Sànchez, Susana Barreda, ha demanat no oblidar que "en presons espanyoles hi ha la nostra gent". "Si la gent no els oblida, ells tindran força".

Barreda també ha negat que Sànchez tingui mala relació amb la resta d'interns a la presó de Soto del Real, com alguns mitjans havien afirmat. "Només hi ha voluntat d'intoxicar", ha criticat. Mentre parlava, s'ha pogut veure, entre el públic, els pares de Sànchez i el seu fill gran visiblement emocionats.

dona jordi sanchez jordi cuixart acte ub - sergi alcazar

En l'acte també hi ha intervingut un dels impulsors de la Crida a la Solidaritat, Aureli Argemí, que ha alertat de l’existència “d’un cop d’Estat a la democràcia” amb ferits, presos polítics i exiliats. També ha parlat l'advocat i activista bretó Yann Choucq i representants d'Universitats per la República.