El ministre d’Exteriors, Alfons Dastís ha destituït el cònsol espanyol a Washington, Enrique Sardà Valls, després de burlar-se de la presidenta andalusa, Susana Díaz, a través d’una publicació a Facebook.

El ja excònsol espanyol va fer un escrit al seu Facebook ple de faltes d’ortografia en què imitava l’accent andalús i feia mofa sobre el fet que Díaz i la reina Letizia s’haguessin posat el mateix vestit en un acte oficial. El text va aixecar les crítiques i una queixa oficial del vicepresident de la Junta d’Andalusia, Manuel Jiménez Barrios.

Després de la destitució, Jiménez Barrios ha mostrat la seva satisfacció per la “ràpida resposta” del Ministeri d’Exteriors i ha expressat el seu agraïment al ministre d’Exteriors. “Per desgràcia, els andalusos ens hem acostumat a ser objecte d’algunes mofes i comentaris improcedents per part d’alguns dirigents polítics que utilitzen tòpics i els prejudicis per mostrar el seu menyspreu a aquesta terra”, ha assenyalat en un comunicat.

Sardà Valls era cònsol a Washington des del 2014 i anteriorment va ser vocal assessor a la Direcció General de Mitjans i Diplomàcia Pública del Ministeri i ministre conseller de l'Ambaixada espanyola a Berlín. També va ser cònsol espanyol a Sidney i Hannover i cap de la secció consolar de l'ambaixada espanyola a Varsòvia, entre d'altres.

Díaz respon

La presidenta d'Andalusia ha aprofitat les xarxes socials per respondre aquesta burla de Sardà Valls. En un missatge al seu Twitter, Díaz ha afirmat que "està orgullosa d'Andalusia i del seu accent andalús". 

Zoido agraeix la ràpida resposta de Dastis

També en una piulada a Twitter, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha agraït la "ràpida intervenció de Dastis davant l'insult a Andalusia" i ha qualificat l'actitud de Sardà Valls d'"intolerables".