El Congrés dels Diputats ha decidit prorrogar fins al 31 de juliol la comissió de l'Operació Catalunya i del presumpte ús partidista del Ministeri de l'Interior en temps de Jorge Fernández Díaz, que havia de concloure els treballs el 9 de juny. La decisió arriba després de setmanes de bloqueig d'aquest òrgan, com a conseqüència del desacord dels partits a fixar un calendari de compareixents. Per aquest motiu, el debat s'ha convertit en una batalla de focs creuats on les formacions s'han ventat tot tipus d'insults, entre els quals hi havia "xivatos, postfranqusites i estalinistes". 

Els principals retrets han estat adreçats cap a Partit Popular, PSOE, i Ciutadans, després que la resta de grups denunciessin una estratègia d'aquests per a bloquejar l'avanç dels treballs. El fet és que els darrers interrogats –el passat 5 d'abril– van ser l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, que va mantenir el seu to desafiant en tot moment, acusant polítics i periodistes com a única defensa, i també l'exministre Jorge Fernández, que va acusar ERC i PDeCAT de "manipular" amb l'Operació Catalunya.

Per això, el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha acusat el PP d'haver actuat de "cap", a Ciutadans de "pilota" i el PSOE de "xivato", com els "tres amos de la fàbrica", ha assegurat. Rufián ha dubtat que l'òrgan arribi a alguna conclusió. Per la seva banda, el diputat del PDeCAT, Sergi Miquel, ha denunciat una "olor de postpostfranquisme i a no voler saber", i la diputada d'Unidos Podemos, Irene Montero, ha increpat "la triple aliança"  sobre "què havien d'amagar", instant-los a permetre que compareguin al Congrés excomissaris, i fins i tot, l'exministre Alfredo Pérez Rubalcaba.

El socialista Antonio Trevín s'ha indignat i ha dit que no acceptava "lliçons ni una" dels independentistes catalans, acusant-los de "matar amb el seu mètode estalinista" la comissió d'investigació del Parlament sobre els plans presumptament revelats pel senador d'ERC Santiago Vidal. Tampoc accepta consells d'Unidos Podemos, que al seu parer només li interessa "el teatre" i "quedar bé amb la premsa". 

Des del Partit Popular, Carlos Rojas ha reiterat el punt de la formació, i és que no hi hauria cas per a ser investigat, després d'interrogar De Alfonso i Jorge Fernández. "Està demostrat que no hi ha res reprotxable" al Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz. "Encara estem esperant que demanin alguns disculpes per haver mentit i haver-ho insultat ", ha afirmat, mentre obtenia els aplaudiments de la bancada popular.

El president de la comissió, Mikel Legarda, del PNB, s'ha queixat davant del ple que PP, PSOE i Ciutadans han impedit compareixences i han bloquejat "per diferents motius" el funcionament i ha avisat que ja només hi ha dos escenaris possibles: o la comissió es torna a bloquejar i mor, o comença a funcionar, i en aquest cas el termini del 31 de juliol serà insuficient.

La qüestió és que davant l'amenaça de tancament, l'òrgan d'investigació va tornar-se a reunir dilluns passat i va decidir citar l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó el proper 6 de juny. Menys sort van tenir Unidos Podemos, ERC i PDeCAT, que van reclamar sense èxit la presència dels excomissaris de Fernández Díaz, entre ells, José Villarejo, José Ángel Fuentes Gago i Eugenio Pino.

Atès que PSOE, Unidos Podemos, ERC, PDeCAT i PNB volien forçar un ple urgent per ampliar el termini de treball fins al 31 de desembre, i el PP va accedir a canviar l'ordre del dia per a una pròrroga de dos mesos, fins al 31 de juliol.