“Davant la resposta repressiva evident del PP hi ha legitimitat per exercir desafiaments democràtics, però s’ha de fer bé”. Així ho ha assegurat aquest divendres el Coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, un dia després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, reiterés la seva negativa a acordar un referèndum amb l’Executiu de Carles Puigdemont.

En la línia del què ha defensat el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, els comuns consideren que un referèndum unilateral és una mobilització legítima però mantenen que aquesta s’ha de fer “en termes de país i no des del full de ruta d’un Govern”.

Sobre si hi donaran suport, Domènech ha posat en relleu que els comuns sempre han estat a favor de les mobilitzacions ciutadanes però ha assegurat que encara no està decidida quina serà la posició del partit. De fet, ho debatran l’1 o el 8 de juliol en base a la proposta que plantegi el Govern pel referèndum. "Un tema major és fins a quin punt la proposta és efectiva, si incorpora suports internacionals o si interpel·la al conjunt de la ciutadania”, ha manifestat. “La desobediència és legítima, però no transferible”, ha afegit en referència al paper dels funcionaris i treballadors públics.

En tot cas, Domènech ha reiterat la voluntat del seu partit de celebrar un referèndum amb garanties i pactat amb el Govern espanyol. Així, ha destacat el treball que estan portant a terme els comuns, tant per fer fora el PP, exemplificat en la moció de censura presentada per Unidos Podemos, com per aconseguir suports internacionals al referèndum.

En aquest marc, Domènech i el Coordinador de Relacions Internacionals del partit, Ernest Urtasun, s’han reunit aquest divendres amb el cap de la delegació de Syriza al Parlament Europeu, Dimitrios Papadimoulis, per sumar suports al referèndum. Dimitrios ja va manifestar el seu suport a través de la signatura al Pacte Nacional pel Referèndum. Aquest divendres ha reiterat el seu compromís però ha demanat “més diàleg” entre els Governs espanyols i català i que el referèndum compti amb el suport internacional, expressat a través de la Comissió de Venècia.

La compareixença de Dimitrios s’ha donat poques setmanes després que Domènech i Urtasun es reunissin amb la copresidenta del Partit Verd Europeu Ska Keller, que va demanar major diàleg entre els governs i també va apel·lar a al Comissió de Venècia com a òrgan per obtenir el reconeixement internacional.